De langoustine met een Rodenbach, pure nostalgie

In de jaren ’60 en ’70 van vorige eeuw lagen de viskraampjes aan onze kust vol met heerlijke Vlaamse langoustines, maar toen de visserij meer brood zag in andere vissoorten, voornamelijk platvissen, slonk de aanvoer ervan zienderogen.  Raar, want het kleine kreeftje was enorm populair bij de toeristen die onze Vlaamse kust bezochten.  Denk maar aan de vele terrasjes waar mensen er zich te goed aan deden, vaak in combinatie met een zurige gekoelde Rodenbach.  De horecazaken aan de dijken en kaaien zagen er toen geen graten in dat mensen een zakje lauwe langoustines meebrachten.  Vandaag bieden die zaken meestal zelf gerechten aan, waardoor zelf meegebrachte etenswaren – we drukken ons nog eufemistisch uit – wel eens voor schuine blikken zouden kunnen zorgen.  Men kocht die kreeftjes vaak van visverkopers  die ze op de plaatselijke markten ter plekke kookten en met luide stem aanprezen.

Pure nostalgie!  

RVW