Verslag en sfeerbeelden van de toespraak van Ignace Lowie in Leuven (org. SF Leuven)
SPREEKBEURT IGNACE LOWIE VOOR HET SF TE LEUVEN
Op 30.04.24 was Ignace Lowie te Leuven gastspreker van de SF afdelingen “groot-Leuven” en “provincie Brabant”. Dit met zijn referaat “Waarom zijn de Vlamingen zo braaf?”, referaat dat hij met succes ook al voor andere SF afdelingen gehouden heeft. De provinciale voorzitter stelde dat het Seniorenforum geen eigengereid clubje wil zijn dat enkel met seniorenproblematiek bezig is. Wij leven als senioren in een snel veranderende wereld, willen “bijblijven” en zijn daarom geïnteresseerd in alle veranderingen, problematieken en uitdagingen. Het “senior zijn” is een logische fase op de natuurlijke levenslijn; wij streven de grootst mogelijke symbiose tussen de leeftijdscategorieën na. In die optiek werd Britt Huybrechts als jonge kracht en als historica en dus met identieke interessesfeer als de spreker, als inleidster uitgenodigd. Wegens verplichtingen i.v.m. de verkiezingscampagne kon Britt niet tijdig aanwezig zijn; zij vervoegde het gezelschap later. Hagen Goyvaerts nam haar taak over en belichtte een aantal aspecten van spreker: gewezen verdienstelijk Vlaams Blok parlementslid, provincieraadslid, redactiesecretaris van nationalistische tijdschriften, officieel stadsgids te Brugge en publicist van talrijke gefundeerde artikels in tijdschriften en brochures.
Nieuw aan de uiteenzetting van Ignace is dat er nu illustrerende beelden bij worden geprojecteerd. Spreker vertrok van het onweerlegbaar gegeven dat sinds het ontstaan van dit land een Franstalige minderheid de Vlaamse meerderheid in een houdgreep heeft. Waarom zijn die Vlamingen dan toch zo braaf? De Dietse gewesten kenden in de middeleeuwen een bewogen geschiedenis. Er waren oorlogen, de kruistochten en interne conflicten die steden tegenover elkaar stelden. De “Vlamingen” waren in die tijden weerbaar en alert en verdedigden met vuur hun algemene en lokale belangen. Ondanks alle turbulenties bleven de volkscultuur en de lokale structuren overeind. De trieste godsdienstoorlogen leidden in 1585 tot de scheiding van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. In het Noorden ontstond een “open protestantse cultuur”; het Zuiden bleef geconfronteerd met de eerder dogmatische katholieke cultuur, opgelegd door de Spanjaarden. Een tweede ramp was de Franse bezetting op het einde van de 18de eeuw. Wij beleefden een echte en grondige bezetting die een vorm van “omvolking” beoogde: Frans als eenheidstaal, hogere bestuurkaders ingevuld door Fransen, dienstplicht in het Franse leger, plundering van onze kunstschatten. Het “Verenigd Koninkrijk der Nederlanden” betekende in 1815 een heropleving op alle vlakken: herstel van het Nederlands, economische bloei, verhoging onderwijsniveau en prestige in het buitenland. Gesteund door Frankrijk begon een monsterverbond bestaande uit liberalen en de kerk die het protestantisme vreesde, tegen Willem 1 te ageren. Resultaat was 1830 waarbij Franstalige “elites” de kans schoon zagen het staatsapparaat terug te verfransen. De tijd van “arm Vlaanderen” met emigratie en pendelen naar Wallonië was aangebroken. De Vlaamse Beweging is een regulariserende beweging maar is er na bijna 200 jaar nog niet is geslaagd de hoofddoelstelling te bereiken. Spijtig is dat de Vlaamse en sociale beweging elkaar te weinig gevonden hebben ondanks het gemeenschappelijk bevrijdend element. Spreker besloot dat de Vlamingen wel degelijk braaf en nederig zijn. Samenvattend zijn de hoofdredenen de nefaste scheiding van 1585, de nefaste rol van kerk, staat en bourgeoisie, de discrepantie met de sociale beweging. Heeft die houding dan niets bijgebracht? Toch wel, ons imago van gematigdheid en stabiliteit bracht een aantal voordelen mee, zo bv. op het vlak van buitenlandse investeringen. Ook qua werkethiek staan wij gunstig aangeschreven. “Maar welvaart is geen synoniem voor welzijn of vrijheid” stelde spreker. De vraag of we “braaf moeten blijven” liet spreker aan de wijsheid van de toehoorders over.
De lezing “Waarom zijn de Vlamingen zo braaf” is in brochurevorm uitgegeven en kan tegen € 3 bekomen worden bij Ignace Lowie, BE19 7380 2881 7712.