(Foto-)verslag daguitstap BERGEN / MONS, vrijdag 26 juli (org. SF Regio Antwerpen)
(Foto-)verslag daguitstap BERGEN / MONS, vrijdag 26 juli
“Die koppen!”! “Die lichamen”! Het commentaar van onze 32 medebezoekers bij een stuk taart na afloop van hun bezoek aan de Rodin-tentoonstelling.
Het was de afsluiting van een goed gevulde dag die nagenoeg vlekkeloos verliep. ’t Begon al goed omdat de trein niet alleen niet afgeschaft was maar zelfs op tijd. Vlotte verbinding in Brussel-Zuid en iets na elven waren we voor het futuristisch maar nog niet afgewerkt station van Bergen.
In “Le table ronde” stond de tafel al klaar: nog geen 10 minuten na aankomst was iedereen bediend met koffie of thee en een pistolet, al was het een sandwich. Fantastisch snelle, vriendelijke bediening en op een tasje meer of minder werd niet gekeken. Dikke proficiat!
Hiermee gesterkt op weg naar de ‘Collégialle Sainte-Waudru. Een kerk met de omvang en aankleding van een kleine kathedraal waar in het schrijn de resten van een zekere Waldetrudis bewaard worden. We namen rustig de tijd om de beeldhouwwerken, de glasramen en het orgel te bewonderen.
We klimmen verder, met de nodige halten zoals aan het Belfort, tot we de heuveltop over zijn en afdalen naar de tuinen van het “Musée du Doudou” waar van Rodin de “Burgers van Calais” geplaatst is, een van de bekendste werken van de Franse beeldhouwer. Hier nemen we gelijk de gebruikelijke groepsfoto.
’t Is dan tijd om door te gaan naar de Grote Markt waar we de mensen aanraden om in kleine gezelschappen zich over alle terrasjes te verspreiden voor de middaghap. Hier liep het wat mis: juist voor het terras met de traagste bediening kozen de meesten van de onzen en dat stuurde de voorziene planning in de war.
Doch het vriendelijk verzoek aan de balie van het ‘Musée des Beaux-Arts Mons’ (BAM) of we ons individueel groepsbezoek wat mochten verlaten werd met de glimlach toegestaan. Wat een professionaliteit en klantvriendelijkheid, plus dat alles vlot kon afgesproken worden in het Nederlands!
Omtrent 15.00 uur gingen we de trappen van het moderne stedelijk museum op. Drietalige uitleg bij de vele modellen en tekeningen, de teksten en citaten ook vertaald. Ik aarzel niet te schrijven: BAM, waar Vlamingen thuis zijn!
(Het is trouwens zo dat, naar dat Lutje en uw dienaar vernamen bij de voorafgaande verkenning, 70 % van de bezoekers aan Rodin Nederlandstalig zijn, zowel uit Noord- als Zuid Nederland, Vlaanderen voor de goede verstaanders.)
Ook opvallend was dat iedereen van al dat moois stil werd: we delen nogal snel onze indrukken in musea of tentoonstellingen en dat was nu niet het geval.
Er is veel, heel veel te zien en te lezen, maar zodanig opgesteld dat het monumentale toch monumentaal blijft, zelfs in de kleinste details. Er is ook de dialoog met het werk van de Vlaamse Berlinde De Bruyckere, wiens werk we ook al zagen in de ‘Collégialle”.
En zo zaten we nadien in “Le Saint-Germain” op de Grand Place en ook hier stond de tafel gedekt en verliep alles zo vlot dat we mooi op tijd, nadat we rustig van de lekkere koffie en taart hadden genoten, naar ’t station konden terugkeren.
Ik dank de gidsen tijdens de stadswandeling Mieke, Lutgarde en Lutje; dank aan de tolken ook, aan de mensen die foto’s namen en tot slot alle aanwezigen.
Jullie waren weer een fijn gezelschap en ’t is genieten voor ons als we zien (en horen) hoe jullie genoten hebben.
Volgende afspraak is totaal anders: een plat parcours maar wel eentje van 7.5 of 3.5 km. in Kapellen: dat is de natuurwandeling van donderdag 8 augustus. Tot dan.