(Foto-) verslag stadsbezoek TURNHOUT, 11 april 2025 (SF Regio Antwerpen)
Seniorenforum regio Antwerpen
(Foto-) verslag stadsbezoek TURNHOUT, 11 april 2025
Ik ga beginnen met te schrijven dat ik bij de foto’s géén namen van onze mensen ga plaatsen: met drie dozijn aanwezigen is dat niet te doen. Daarom ga ik er hier enkelen bij naam bedanken: als eerste Evy die ons bezoek mogelijk maakte; Erik “de weg is lang, de gids ervaren” onze sympathieke “stadsgids”; dan Ronny en Rob, de twee museumgidsen in het Speelkaartmuseum, Patrick, letterlijk onze geluidsman, de gelegenheidsfotograven en, tenslotte, onze bestuursleden voor onthaal enz.
Lap, weeral gelogen! We hadden gisteren een jarige in ons midden: Rudy. En die trakteerde ons allen bij de koffie op een snee zelfgebakken cake. Goed begonnen is half gewonnen.
Na de koffie begonnen we eraan, tegen een stevig tempo. Erik heeft dat tempo overgehouden aan de Voerwandelingen in de jaren tachtig, waarmee u gelijk weet dat onze gids een “verleden” in de beweging heeft én een toekomst want hij zetelt voor het VB in de provincieraad van Antwerpen. Maar dat terzijde.
De belangrijkste stopplaatsen waren: het Kasteel van de Hertogen van Brabant, waar we allen opgesloten werden.
Dit ging zo: terwijl wij de binnenkoer van het jachtslot van de opeenvolgende hertogen, vandaag het gerechtsgebouw, bezochten kwam er een “boevenkar” wat booswichten ophalen. Gevolg: de deuren gingen op slot en stonden wij achter de tralies. Niemand die op het idee kwam “Amnestie!” te roepen.
Volgende halte was aan het monument voor de dichter en schrijver Jozef Simons, de auteur van ondermeer “Eer Vlaanderen vergaat” en van het Frontlied. Niet alleen dat Erik veel weet en aangenaam vertelt, de man kan ook zingen. We kregen een a capella uitvoering van dat prachtig lied, ruim 100 jaar oud: “We eisen zelfbestuur en Vlaamse regimenten!” Nog steeds, eigenlijk.
De gedenksteen voor Pieter Corbeels in de museumtuin van het Taxandriamuseum, de Warande, het begijnhof en de Sint-Pieterskerk: ik zou een boek kunnen schrijven over onze wandeling met Evy en Eric. En we hadden nog een museum te bezoeken!
Dat deden we na ’t vrije middagmaal, door velen genomen op een zonnig terras op de Grote Markt. Terug samen bedankten we Evy en Erik De Quick voor de voortreffelijke rondleiding met een staande ovatie. Door “Turnova”, nieuwbouw en winkelcentrum, bereikten we stipt om 15.00 uur het “Nationaal Museum van de Speelkaart” .
Hier namen Ronny en Rob ons in twee groepen mee in het proces van hoe “een boek kaarten” tot stand komt. Wereldwijd worden er daar nog dagelijks 3 miljoen van gedrukt, maar niet in dit museum dat, terecht, trots is op een groots verleden. Alles begon bij drukkerij Brepols, die u vandaag nog kent van uw agenda of adresboek, als u die nog bezit.
Uitleg is nuttig maar het beleven, getuige zijn van hoe die oude machines ooit werkten, is gewoon fascinerend. En dankzij een aantal gepensioneerde drukkers kwam de oude drukkerij letterlijk tot leven. Zoals onze gids het mooi uitdrukte: “We zijn waarschijnlijk het enige museum ter wereld waar de vrijwilligers even oud zijn als de machines.” Gelukkig konden die vrijwilligers de grap wel smaken, want er stonden daar machines tussen met jaartallen die beginnen met 18. In elk geval werd het een levendige bedoening maar ook eentje waar we veel van opstaken.
Zo rond de klok van vijven zat iedereen in het museumcafé RISO achter een heerlijk stukje appeltaart en een drank naar keuze. De voorzitter bedankte de twee lokale ankers, Evy en Erik, met een “Merci”, en wenste alle aanwezigen een behouden thuiskomst na deze memorabele daguitstap.
Benieuwd naar onze volgende afspraak? Stuur dan gerust een mailtje naar seniorenforumantwerpen@telenet.be


























































