Fraude aan het licht bij OCMW Anderlecht: Vlaams Belang pleit voor eenmaking van de Brusselse OCMW’s en sociale huisvestingmaatschappijen

Het onderzoeksprogramma Pano legde mogelijks grootschalige fraude bij het OCMW van Anderlecht bloot. Het Vlaams Belang is niet verbaasd: “in Brussel is het in de wandelgangen al lang geweten dat fraude schering en inslag is en niet alleen in Anderlecht. Het wordt tijd dat de Brusselse augiasstal volledig wordt uitgemest,” zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Brussels Parlement Bob De Brabandere. De partij herhaalt haar voorstel tot eenmaking van de OCMW’s en sociale huisvestingsmaatschappijen.
De zaken die het VRT-programma Pano aan het licht bracht zijn niet gering: met een totaal verzonnen verhaal konden undercoverjournalisten duizenden euro’s leefloon buitmaken, zonder dat ze gecontroleerd werden. Maatschappelijk assistenten die bij Pano hun verhaal deden, erkennen dat sommige aanvragen worden goedgekeurd, terwijl ze eigenlijk weten dat de personen in kwestie geen recht hebben op een leefloon. Waarom? Omdat aanvragen door het ‘bijzonder comité voor de sociale dienst’ van het OCMW moeten goedgekeurd worden. Met andere woorden: door politici.

“Het is duidelijk dat de Brusselse bestuurspartijen de voorbije jaren een systeem van cliëntelisme hebben opgezet dat zijn gelijke niet kent”, aldus De Brabandere. “In de reportage ging het om het OCMW van Anderlecht, maar de problematiek gaat veel verder dan dat. Eigenlijk heeft het volledige gewest op alle niveaus nood aan een externe audit. Het aantal mistoestanden dat dan aan het licht zou komen, zou astronomisch zijn, daar ben ik zeker van,”

“Massaal controleren op fraude bij de bewoners, dat wil men in Brussel niet”

Zo gaat het volgens de partij ook met de sociale woningen. “Het aantal mensen dat hier in een sociale woning woont en daar eigenlijk geen recht op heeft: ik vrees dat dat aantal gigantisch is. Men zou zoals men nu in Vlaanderen met mondjesmaat doet massaal moeten gaan controleren op fraude bij de bewoners, maar dat wil men in Brussel niet. Waarom? De vraag stellen is ze beantwoorden.”

Tenslotte herhaalt de partij haar voorstel voor een verregaande fusie van de 19 Brusselse OCMW’s tot één OCMW, bestuurd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Hetzelfde voor de talrijke sociale huisvestingsmaatschappijen die in Brussel naast elkaar werken. Ook die moeten worden samengevoegd tot één huisvestingsmaatschappij. “Zo kan men rechthebbenden een betere dienstverlening aanbieden én kan er een betere controle op inkomsten en uitgaven komen”, besluit De Brabandere. “Bovendien maken we zo ook deels een einde aan de politieke baronieën en willekeur.”