Hoorzitting met nationale drugscommissaris komt er op initiatief van Vlaams Belang
Op initiatief van Kamerlid en commissievoorzitter Binnenlandse zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) stemden vandaag alle leden van de commissie in met de organisatie van een hoorzitting met nationale drugscommissaris Ine Van Wymersch. Ook Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) kon de collega’s in de commissie Justitie hiervan overtuigen. “Drugsbendes nemen het land over”, aldus Depoortere. “Wij geven gehoor aan de noodkreet van de nationaal drugscommissaris en nopen de ministers dan ook tot actie.”
De redenen liggen voor de hand. “Het escalerend geweld tussen drugsbendes, waarbij volgens de cijfers van het parket dit jaar ruim 90 drugsgerelateerde aanslagen plaatsvonden, vergt een sense of urgency” zegt Depoortere. “Maar ook de terechte bekommernissen van de nationale drugscommissaris, Ine Van Wymersch, en de noodkreet van de Vereniging van Onderzoeksrechters die opgepikt werd, mogen de politiek niet onberoerd laten.” Zo verklaarde de nationale drugscommissaris op 21 september in Terzake dat België het op één na meest producerend land is in Europa voor wat betreft de aanmaak van zogenaamde designerdrugs.
“Als we niets doen, verliezen we de controle”
Op 20 oktober vroeg Van Wymersch ruimere bevoegdheden voor het drugscommissariaat en pleitte ze voor de oprichting van een georganiseerd misdaadfonds en een ‘veiligheidsbureau’, specifiek gericht op de strijd tegen drugs. “Maar de meest opmerkelijke uitspraak van mevrouw Van Wymersch is ongetwijfeld: ‘Als we niets doen, verliezen we de controle’”, aldus Depoortere. Ze verwees daarbij naar de 25.000 personen in ons land die actief zijn in een criminele organisatie en vooral het feit dat 85 procent van hen legale structuren gebruikt. Met andere woorden het gevaar van infiltratie door drugsbendes op bestuursniveau is zeer groot.
Ten slotte was er ook de open brief van de Vereniging van Onderzoeksrechters op 28 november waarin gewezen werd op de onhoudbare situatie van magistraten die drugsgerelateerde misdrijven moeten behandelen, gaande van bedreigingen, permanente politiebewaking tot een safehouse voor een magistraat. Voor het Vlaams Belang genoeg redenen om het federaal parlement wakker te schudden en de drugscommissaris in een eerste fase te horen. “Want uiteindelijk moet het onze bedoeling zijn om de ministers die aan zet zijn hun verantwoordelijkheid te laten nemen”, besluit Depoortere.