Hotelopvang van asielzoekers wordt niet afgebouwd

Uit een antwoord van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) op een vraag van Vlaams Belang-Kamerlid Francesca Van Belleghem blijkt dat er momenteel 500 asielzoekers in hotels verblijven. “Begin oktober waren het er ook al 500, en toen stelde de Moor dat ze dat aantal zo snel mogelijk zou afbouwen. Quod non dus”, aldus Van Belleghem. “Aan de hotelopvang dient dringend een einde te komen, want het zorgt, zoals de cijfers aantonen, ontegensprekelijk voor een aanzuigeffect.”

“Omdat hotelopvang van asielzoekers een onderwerp is waarover de staatssecretaris liefst heel zedig zwijgt, zijn wij telkens weer verplicht haar hierover te bevragen”, stelt Van Belleghem. “Het feit dat er nog steeds hotels gebruikt worden voor de opvang, valt uiteraard niet te rijmen met haar beloftes om de instroom van asielzoekers te doen dalen, of met de uitspraak van haar partijvoorzitter Sammy Mahdi dat de opvang in hotels ‘een rode lijn’ zou zijn.” Het Kamerlid herinnert eraan dat de Moor in het verleden zelfs al poogde de waarheid over de hotelopvang te verdoezelen. Zo bleek eerder uit onderzoek dat haar diensten contracten afgesloten hadden met hotels, terwijl ze dit steeds ontkend had.

“Hotelopvang zorgt voor een aanzuigeffect”

“In plaats van situaties te verzwijgen of rooskleuriger voor te stellen, zou de staatssecretaris dit beter voorkomen, en doen wat de bevolking van haar verwacht en van haar vraagt”, gaat Van Belleghem verder. “En dat is een doeltreffender terugkeerbeleid voeren en de instroom verkleinen. Dat is tenslotte waar de kiezer massaal voor stemde. Maar ze heeft met het oog daarop nog nooit een concrete maatregel genomen.”

“Een maand na het voornemen van de Moor om het aantal te doen afnemen, verblijven er nog steeds evenveel asielzoekers op hotel”, stelt Van Belleghem tot slot vast. “Hotelopvang zorgt voor een aanzuigeffect, en dat wordt door onze cijfers bewezen. De asieldruk is in België immers veel hoger dan in de ons omringende landen. Onze asieldruk is in absolute cijfers zelfs hoger dan in Nederland, terwijl Nederland zo veel groter dan België is. En we doen het slechter dan Frankrijk en Duitsland.”