Kil en asociaal zomerakkoord gaat het tij niet keren

Voor het Vlaams Belang zullen de hervormingen in het langverwachte zomerakkoord het tij niet keren. “De maatregelen zijn niet enkel too little en too late. Bovendien blijft de regering met dit kil en asociaal akkoord mensen die werken en die op een redelijke leeftijd met pensioen willen gaan regelrecht bestraffen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Wij vragen alvast om de commissie Binnenlandse Zaken bijeen te roepen. Premier De Wever moet er tekst en uitleg komen geven over zijn zomerakkoord, en kan niet wachten tot september om vragen daarover te komen beantwoorden in het parlement.”
Het Zomerakkoord wordt door de regering ondertussen de grootste sociale-economische hervorming van de eeuw wordt genoemd. “We weten dat De Wever lyrische omschrijvingen niet schuwt”, aldus Pas. “Maar dergelijke grote bewoordingen kunnen niet verhullen dat het resultaat een triest samenraapsel van allerlei halve maatregelen blijft, dat amper zoden aan de dijk zal zetten. De langverwachte pensioenhervorming, belastinghervorming, modernisering en flexibilisering van de arbeidsmarkt, en de kaderwet voor de gezondheidszorg blijkt immers niet meer dan een doekje voor het bloeden.”

De pensioenhervorming is vooral een bestraffing voor wie eerder op pensioen wil. Die mensen worden nu financieel gestraft via een malussysteem. Beslissingen over uitzonderingen op de malussysteem stelt de regering uit naar september. “Ondertussen blijven de echte scheeftrekkingen van het systeem, de fiscale ongelijkheid en het kluwen van uitzonderingen, onaangeroerd“, stelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Werken moet lonen maar deze pensioenhervormingen treffen diegenen die een belangrijke sociale bijdrage leveren, zoals huismoeders en -vaders en mantelzorgers, ongelooflijk hard. Hervormen mag geen synoniem zijn voor bestraffen. In een autonoom Vlaanderen zouden de pensioenen nochtans perfect betaalbaar zijn”.

Pas wijst er in dit kader op dat het Rekenhof, een onafhankelijk toezichthoudend orgaan, eerder al ronduit vernietigend was over de voorbereiding en onderbouwing van deze maatregelen: “Er is geen duidelijke inschatting van het aantal betrokkenen. Geen solide raming van het budgettaire effect. Geen sociaal impactverslag dat nagaat wie precies geraakt wordt. Men doet wetgeving op de tast, in een domein dat nochtans cruciaal is voor miljoenen mensen. De burger verdient beter, veel beter.”

“En het beloofde hogere nettoloon is een regelrecht lachertje”, gaat Van Grieken verder. De belastingvrije som zal pas tegen 2029 volledig worden opgetrokken, en bovendien slechts met 100 euro netto per maand. Alleenstaanden in de laagste inkomensklasse houden netto iets meer over. Ook de maaltijdcheques gaan omhoog. “Allemaal kleine maatregelen, kruimels, die louter en alleen bedoeld zijn om de aandacht af te leiden van waar de échte pijn zit: de torenhoge belastingen, die de hoogste van Europa zijn en blijven.”

“De regering-De Wever buigt andermaal volledig voor de Franstaligen in dit land”, aldus Pas. “De torenhoge belastingen, die vooral de Vlamingen treffen, zijn nodig voor de geldtransfers naar Wallonië en Brussel, waar de inactiviteit en werkloosheid boomt. En, uiteraard, ook om de migratiefactuur met hotels voor asielzoekers te blijven betalen. Overigens ontbreken de broodnodige flankerende maatregelen inzake activering van werklozen”.

De Jambontaks, de meerwaardebelasting, dé taks op de Vlaamse middenklasser, blijft helaas overeind. “Het is een belasting die vooral de Vlamingen treft, die kleine beleggers discrimineert, superrijken ongemoeid laat, en vanaf 1 januari 2031 ook minwaarden belast. Een belasting die goede huisvaders en familiebedrijven niet ontziet”, aldus nog Pas. “Er zijn nog tal van vragen en onduidelijkheden, zoals over de rol van de banken als verlengstuk van de fiscus. De premier moet dan ook hoogdringend tekst en uitleg komen geven. Dit kan absoluut niet wachten tot na het zomerreces. Alle hardwerkende mensen, spaarders, ouders, zelfstandigen en ondernemers worden hier immers door getroffen”. Voor het Vlaams Belang moeten de burgers nu meer nettoloon krijgen, niet pas op het einde van de legislatuur. “Ook de Bijzondere Bijdrage Sociale Zekerheid blijft overeind. Die wordt weliswaar verlaagd, maar die kan veel beter worden afgeschaft”, aldus nog Pas. “De N-VA, die voor haar regeringsdeelname eveneens voor een afschaffing pleitte, loopt ook hier netjes aan de leiband van Vooruit”.

“En dat doet de N-VA ook wat de gezondheidszorg betreft”, gaat Pas verder. De hervorming van de gezondheidszorg levert immers geen enkele besparing op. De plafonnering van de ereloonsupplementen van de artsen zal vooral de kas spekken van de hospitalisatieverzekeringen. “Ereloonsupplementen vallen niet ten laste van het RIZIV. Ze worden betaald door de patiënten en in het merendeel van de gevallen door de hospitalisatieverzekeringen. De ereloonsupplementen beperken of afschaffen levert bijgevolg geen enkele besparing op voor het RIZIV-budget of voor deze regering.”

“Zonder echte communautaire hervormingen, zoals de N-VA ook aan de kiezer beloofde, kan er geen orde op zaken gesteld worden”, besluit Van Grieken. “Fiscale autonomie, regionalisering arbeidsmarkt, … dat had in het zomerakkoord, net als in het regeerakkoord, moeten staan.”