Kir en Kir
De betere KIR
Onze zuiderburen spreken van een Kir wanneer deze is samengesteld uit crème de cassis en een bourgogne Aligoté (3 delen wijn, 1 deel cassis). Wanneer crème de cassis met een andere witte wijn wordt aangevuld, dan spreekt men over een blanc-cassis of blancasse. De oorspronkelijke naam van het drankje was ‘rince cochon’ (spoel het varkentje).
Waar komt de naam ‘Kir’ vandaan? Kanunnik Félix Kir ((1876–1968) was een beroemd figuur in Bourgondië. Hij was niet alleen een bekend religieus figuur, maar werd ook gekozen tot loco-burgemeester van Dijon tijdens de bevrijding. Hij was ook regelmatig aanwezig op bijeenkomsten van wijnconfréries om de Bourgondische wijnen te promoten en droeg daarbij de passende mutsen, linten en toga’s, bovenop zijn priesterkleed.
Kir dronk alleen blanc-cassis in de bar van de Assemblée nationale (Parlement). Zijn consumptie was zo hoog dat likeurmakers hem toestemming vroegen om zijn naam te gebruiken om hun crême de cassis een andere naam te geven. Zo ontstond de naam kir, een eeuwig eerbetoon aan de hedonistische aard van de kanunnik.
Kir zou vandaag de dag trouwens niet misstaan in de Brusselse Wetstraat. Hij stond bekend als een kleurrijke en humoristische persoonlijkheid, nooit verlegen om een controversiële ‘oneliner’. Hij was dan ook een graag geziene gast bij het toenmalige journaille (en bij het volk)
De mindere KIR
De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir (ex-PS), heeft de National Conservatism Conference (NatCon), dat gisteren in Sint-Joost zou starten, met onmiddellijke ingang doen stilleggen. Als Kir al dacht dat zijn demarche een domper zou zijn voor de organisatie, dan bereikte hij toch eerder het tegenovergestelde. Hij gaf ruchtbaarheid aan het evenement dat er anders wellicht niet in die mate zou geweest zijn. Zijn besluit werd trouwens teniet gedaan door een uitspraak van de Raad van State. Zelfs Alexander De Croo veroordeelde zijn besluit.
Dit is staatsgeweld om grondrechten van vrije burgers te beknotten”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “Dit is niet alleen een aanfluiting van de democratie, maar ook een majeur diplomatiek incident. Heel de wereld kan zien hoe het Belgisch politiek systeem omgaat met de vrijheid van meningsuiting.”
Emir Kir (1968-) werd de eerste burgemeester van niet-Europese afkomst in België. Hij was lid van de Franstalig Parti Socialiste (PS) tot hij in januari 2020 uit de partij werd gezet vanwege banden met de Turkse Grijze Wolven. Vooraleer een criminele organisatie als de PS een kaderlid buitenzet …….
In 2015 kwam Kir tussen bij een repatriëring van een uitgewezen vrouw. Naar verluidt was hij verantwoordelijk voor het aansteken van een opstand aan boord van het vliegtuig dat vrouw terugbracht naar haar land van herkomst. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie dien klacht in tegen Kir.
Datzelfde jaar bleef de militante Turk afwezig op een herdenking van de Armeense Genocide in de Kamer, waarvan hij niet erkent dat het om een volkerenmoord gaat, tegen de partijlijn in. Zijn partij liet dan ook haar ongenoegen blijken. Bij de verkiezingen van mei 2019 werd Kir herkozen als Kamerlid.
Op 17 januari 2020 besloot de tuchtcommissie van de PS Kir uit de partij te zetten omdat hij in december 2019 een ontmoeting had met twee Turkse burgemeesters van de MHP, die banden heeft met de Grijze Wolven. Vervolgens ging hij als onafhankelijke in de Kamer zetelen.
We weten wel welke Kir te kiezen
RVW