Krakers in Wetstraat week na bevel tot uitzetting nog steeds niet weg
De extreemlinkse krakers die samen met een grote groep asielzoekers een gebouw in de Wetstraat kraken zijn nog steeds niet vertrokken of uitgezet. Nochtans hadden ze tot vorige week de tijd gekregen van de rechter om te vertrekken. “Elke dag dat de krakers hun illegale praktijk verderzetten, laten onze bestuurders steeds meer hun onkunde zien”, zegt Kamerfractieleider Barbara Pas. “Waar ter wereld zou men zo lang een gebouw in het hartje van de hoofdstad kunnen kraken, zelfs nadat een rechter besliste dat ze door de politie konden worden uitgezet?”
Sinds april kraakt het extreemlinkse collectief ‘Stop de Opvangcrisis’ een pand in de Wetstraat naast het hoofdkwartier van de cd&v. Staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) probeerde eerst met de krakers te onderhandelen. Uiteindelijk besloot de vrederechter dat het pand tegen vorige week ontruimd moest zijn. Zo niet, zou de politie hun kunnen uitzetten. “Een staatssecretaris die zich verlaagt tot gesprekken aanknopen met criminelen die haar proberen chanteren, was al een dieptepunt”, aldus Pas. “Maar dat een week nadat de krakers eigenlijk door de politie uitgezet moesten zijn ze er nog steeds zitten, tart alle verbeelding.”
“DAT EEN WEEK NADAT DE KRAKERS EIGENLIJK DOOR DE POLITIE UITGEZET MOESTEN ZIJN ZE ER NOG STEEDS ZITTEN, TART ALLE VERBEELDING”
Het Vlaams Belang eiste vorige week al een onmiddellijke ontruiming van het kraakpand door de politie. “Gaan we werkelijk het signaal geven dat ze ons kunnen blijven chanteren”, vroeg Pas zich toen af. “De extreemlinkse activisten moeten opgepakt en hard gestraft worden voor het kraken en faciliteren ervan. De bewoners die illegaal in het land zijn moeten onmiddellijk overgebracht worden naar een gesloten centrum en het land worden uitgezet.”
“Het is ondertussen duidelijk dat onze bestuurders dus ofwel niet in staat zijn, ofwel de daadkracht niet kunnen opbrengen om een groep krakers die hen dagelijks chanteert uit te zetten”, besluit Pas. “Zelfs met een gerechtelijk bevel in de hand lukt het blijkbaar niet.”