Lode Vereeck: “Hoelang ondergaat De Wever deze vernederingen nog?”

De vorming van de Arizona-regering lijkt meer dan ooit op een uitzichtloze oefening. Vooruit heeft volgens een lek naar La Libre liefst 500 amendementen ingediend op de hervormingsnota van formateur Bart De Wever (N-VA), waarmee ze de onderhandelingen bewust dreigen te blokkeren. De zware kritiek vanuit de andere partijen, gecombineerd met het groeiende ongeduld van de N-VA en de MR, doet de vraag rijzen of deze regeringsvorming überhaupt nog levensvatbaar is. Lode Vereeck, Kamerlid voor het Vlaams Belang, stelde scherp: “Hoelang gaat Bart De Wever deze vernederingen nog ondergaan?”

De hervormingsnota, die 20 miljard euro wil besparen via pensioenhervormingen, arbeidsmarktmaatregelen en fiscale ingrepen, ligt zwaar onder vuur. Vooruit trekt de hele nota in twijfel en wijst op een gebrek aan sociaal evenwicht. De socialisten claimen dat hun amendementen al maanden bekend zijn bij De Wever, maar dat hij daar niets mee heeft gedaan.

Het vertrouwen is zoek

Binnen de coalitie uiten partijen steeds meer kritiek op de aanpak van Vooruit. De socialisten drijven hun tactische spel op de spits en frustreren de onderhandelingen met een overvloed aan eisen. Andere partijen beschouwen voorstellen zoals het schrappen van het woord “maximaal” in de verdeling van budgettaire lasten als onrealistisch. Een onderhandelaar gaf aan: “Zo’n hoeveelheid amendementen is onredelijk. Je moet je gevechten kiezen.” De MR en N-VA vermoeden dat Vooruit doelbewust de volledige nota probeert te torpederen.

Vooruit brengt daarnaast opnieuw eerder afgewezen maatregelen ter discussie, waaronder de afschaffing van het VVPR-bis-regime voor kleine vennootschappen. Werkgeversorganisaties waarschuwden al dat deze maatregel schadelijk is voor de economie. De herhaalde focus op oude twistpunten lijkt gericht op het in het nauw drijven van de coalitiepartners. Deze strategie zorgt voor oplopende spanningen en bemoeilijkt een akkoord tegen de geplande deadline van half januari.