“Ma suivante chanson sera malheureusement en néerlandais” (“Mijn volgende liedje is jammer genoeg in het Nederlands”)
‘BELGIAN PARTY EN ONZE ARTIESTEN’
Voor de 3de maal organiseerde de “FOD Kanselarij van de Eerste Minister”op 21 juli de “Belgian Party” in het Jubelpark te Brussel. Diverse Franstalige en Nederlandstalige “artiesten” traden op en het geheel werd uitgezonden door VRT, La Une, BRF, Play4 en TV5Monde. Van Nederlandstalige kant waren Peter Van de Veire en Kat Kerkhofs de presentatoren. De presentatie en de bindteksten ademden nostalgie naar het “Belgique de papa” uit en men wilde de toehoorder doen geloven dat er zoiets als een “Belgische” muziekscène bestaat. Dit terwijl de optredende Vlaamse zangers -uitgezonderd Helmut Lotti misschien- volstrekte onbekenden waren voor de Franstaligen en in mindere mate vice-versa. Kan ook niet anders, de Franstalige radio- en tv stations weigeren immers nog altijd Nederlandstalige liedjes uit te zenden. Het was zielig vast te moeten stellen hoe Van de Veire en co artificieel een “Belgisch” enthousiasme trachtten op te wekken door de aanwezigen constant op te zwepen. Dragers van tricolore Elton John brillen en tricolore “Gallische carnavalskledij” werden om hun “civisme” geprezen. Dat Vlamingen en Walen iets samen vieren (liefst niet de 21ste juli natuurlijk) moet mogelijk zijn. Maar dan doordrongen van hun identiteitsgevoel en fier daarop; niet geprangd in een “Belgisch” keurslijf. Laat de “Belgian Party” een waarschuwing zijn hoe het NIET moet bij de festiviteiten voor “200 jaar België”. De Vlaamse parlementsleden zijn gewaarschuwd.
Tijdens de “party” mochten we ook een staaltje van onbennuligheid en Vlaams masochisme meemaken. De Antwerpse Emma Bale begon haar optreden met een Frans liedje. Ze had zich -in het Frans- ook al echt ”Belgisch” uitgelaten :” Je suis superheureuse de pouvoir fêter la Belgique…”. Bij de overschakeling naar het tweede -Nederlandstalig- liedje had zij volgende boodschap: “Ma suivante chanson sera m a l h e u re u s e m e n t en néerlandais…”. Ze trachtte te corrigeren maar het onheil was geschied. Hopelijk houden organisatoren van muziekevenementen in Vlaanderen en de VRT in de toekomst rekening met de instelling van Emma bij het verlenen van contracten.
Het is wenselijk dat er geen 4de “Belgian Party” komt. De manifestatie is te zeer op Brussel en de Franstaligen afgestemd. Is te slaafs t.o.v. de heersende machthebbers en het regime. Bedoeling ervan is de oude Belgische retoriek en symboliek op te kalfateren en in een “modern” kleedje te steken. Het wordt tijd dat men daar mee breekt en 1830 in een juist historisch perspectief plaatst. Uiteraard hopen wij op een nieuwe, hedendaagse geest in de “Kanselarij van de Eerste Minister”, binnenkort gepromoot door een eerste minister met Vlaams-nationale roots.
Emma Bale: Emma Bale (geboren als Emma Balemans), Vilvoorde, 2 augustus 1999, is een ‘Belgische zangeres’. In haar tienerjaren pendelde ze tussen zowel Machelen, Sint-Katelijne-Waver en Aarschot. Momenteel woont ze in Antwerpen.
LM