Meerjarenbegroting: Vlaamse regering weigert te hervormen en schuift factuur door naar burger

Het Vlaams Belang schiet met zwaar geschut op het geplande beleid van de Vlaamse regering zoals die blijkt uit de meerjarenbegroting. Volgens de partij blijkt uit de cijfers dat de aangekondigde beperkte belastingverlagingen in de registratie- en erfenisrechten “dubbel en dik worden gecompenseerd door belastingverhogingen elders.” “De regering zit de Vlaming weer in de zakken”, zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens, “Bovendien blijkt uit de cijfers dat de regering de schulden opstapelt. Als oorzaak zien we vooral de onwil om écht te hervormen.”

Uit de meerjarenbegroting die de Vlaamse regering gisteren aan het Vlaams Parlement overmaakte blijkt dat – ondanks alle eerdere engagementen ter zake van Matthias Diependaele – de Vlaamse regering haar begroting niet in evenwicht krijgt. “Niet in 2027, niet in 2028 en niet in 2029. Tijdens deze twee laatste jaren zou het tekort zelfs nog toenemen”, stelt Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Jansens vast, “De Vlaamse begroting wordt dus niet opnieuw gezond.” “Integendeel zelfs”, zegt Vlaams Belang-begrotingswoordvoerder Tom Lamont, “want de Vlaamse schuld zal met 22,5 miljard euro toenemen in de periode 2024-2029 tot 64,1 miljard euro eind 2029. De factuur wordt dus gewoon verder doorgeschoven naar de volgende generaties.”

“Als positief element in de meerjarenbegroting ziet het Vlaams Belang de uitbreidingen in Welzijn – onder meer voor de personen met een handicap en de kinderopvang – waar onze partij zelf op heeft aangedrongen”, zegt Janssens, “Maar we betreuren dat het geld daarvoor wordt gehaald uit belastingverhogingen en niet uit echte hervormingen, zoals op het politieke systeem, de immigratiefactuur en de subsidiecultuur. We betreuren dat de N-VA als grootste Vlaamse partij haar ambities ter zake weer heeft opgeofferd voor een coalitie met socialisten en christendemocraten.”

“De beperkte belastingverlagingen in erfenisrechten en registratierechten worden dubbel en dik bij de burger teruggehaald”

“In de meerjarenbegroting stellen we inderdaad vast dat de beperkte belastingverlagingen in erfenisrechten en registratierechten dubbel en dik bij de burger worden teruggehaald door belastingverhogingen”, vult Lamont aan. “De afschaffing van de jobbonus levert de regering 242 miljoen op. Uit de prijsverhoging en de afschaffing van de fiscale aftrek van de dienstencheques haalt de Vlaamse regering dan weer 250 miljoen, waarvan slechts 85 miljoen naar de poetshulpen zelf terugvloeit.” 

“De investeringen in De Lijn worden gefinancierd met een verhoging van de ticketprijzen die 70 miljoen moeten opbrengen. Dan zijn er ook nog de hogere inkomsten die de regering haalt uit de verkeersfiscaliteit. De inkomsten uit kilometerheffing zullen stijgen van 25 miljoen tot 140 miljoen. Die extra taksen aan onze transportfirma’s zullen uiteraard worden doorgerekend aan de consumenten. En dan heb ik het nog niet over de premies waarin de Vlaamse regering 76 miljoen euro fors wil beknibbelen, terwijl ze anderzijds de burgers de arm omwringt om meer te renoveren.” 

“We betreuren dat de N-VA – die op Vlaams niveau nochtans incontournable is – haar ambities om ernstig te hervormen volledig heeft opgeofferd om te kunnen regeren met cd&v en Vooruit”, besluit Janssens, “Er wordt niet bespaard op de migratiefactuur, er wordt niet bespaard op het politieke systeem – op de provincies bijvoorbeeld – en er wordt niet bespaard op de uit de hand gelopen subsidiecultuur. Dan is het enige mogelijke resultaat dat wat we nu vaststellen: dat de factuur weer eens wordt doorgeschoven naar de burger en dat ook de begroting niet op orde wordt gesteld.”