Miljoenenaanbesteding voor vaccinverdeling: Vlaams Belang dient motie van wantrouwen in tegen Vandenbroucke
Vandaag zal het Vlaams Belang minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) nogmaals interpelleren over de miljoenenaanbesteding voor de vaccinverdeling en de klacht van de firma Medista. “We zullen daarbij een motie van wantrouwen indienen”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “Het wordt tijd dat aan het onfrisse brokkenparcours van de niet-verkozen minister een einde komt.”
In 2021 en 2022 organiseerde Medista de vaccinverdeling voor de overheid. Vroeger dan voorzien stopte die laatste echter de samenwerking en werd een nieuwe aanbesteding uitgeschreven. Deze ging uiteindelijk naar de concurrent van Medista, de firma Movianto. Medista kaart echter al maanden aan dat een topambtenaar van de FOD Volksgezondheid er frauduleuze praktijken op nahoudt. Maar Vandenbroucke benadrukte steeds dat alles volgens de regels is verlopen. “Waar rook is, is vuur, en dat is iets waar we, gelet op zijn Agusta-verleden, bij Vandenbroucke van op aan kunnen”, aldus Sneppe. “Meer en meer blijkt immers dat de minister in het parlement de waarheid heeft verzwegen.”
In december 2023 berichtte Het Laatste Nieuws dat Medista privédetectives had ingeschakeld om haar gelijk tegenover Vandenbroucke en de FOD Volksgezondheid te bewijzen. “Een extreme aanpak, maar blijkbaar de enige die in dit land werkt om de waarheid naar boven te brengen”, gaat Sneppe verder. “Het blijkt al dat een topambtenaar valse verklaringen zou hebben afgelegd onder ede, bij de Raad van State. Maar van Vandenbroucke moeten we geen transparantie verwachten. Mails weigert hij vrij te geven en onze vraag om de hele FOD Volksgezondheid door te lichten wees hij steeds af.” Ondertussen loopt er een onderzoek door het Brussels parket en door de Federale Interne Audit. De focus van deze onderzoeken is echter niet geheel duidelijk. Het Kamerlid hoopt in elk geval dat deze onderzoeken grondig zullen verlopen, want dat is meer dan nodig.
“Het gaat hier om iets fundamenteels binnen onze rechtsstaat: het vertrouwen in ambtenaren”
Deze week werden door Het Laatste Nieuws opnieuw verontrustende feiten naar buiten gebracht. De van sjoemelen verdachte topambtenaar zou niet alleen bij de aanbesteding voor de distributie van covidvaccins de firma Movianto bevoordeeld hebben. Ze zou ook een contract ter waarde van 1,4 miljoen euro Europees geld zonder aanbesteding toegewezen hebben aan Movianto. In het kader van het RescEU project zocht de overheid namelijk een firma om snel geneesmiddelen naar Oekraïne te transporteren. Blijkbaar had de topambtenaar Movianto al gekozen voordat ze een offerte ontving. Medista werd voor deze opdracht nooit gecontacteerd. Ook hierover heeft minister Vandenbroucke geen mails willen vrijgeven. Bovendien schond ze de deontologische code voor ambtenaren, en werkte een consultant van Movianto in haar team, die toegang had tot gevoelige informatie van concurrenten. “Over dit laatste werd een interne audit uitgevoerd, maar over de kwaliteit van dit onderzoek stellen wij ons ernstige vragen”, aldus nog Sneppe. “Terwijl het parlement dus al maanden transparantie vraagt over deze onfrisse zaak, verstopt Vandenbroucke zich achter blijkbaar valse verklaringen. Zo vertelde hij dat de samenwerking met Medista problematisch was terwijl de voorzitter van de FOD Volksgezondheid blijkbaar aan de minister meedeelde dat Medista uitstekend werk leverde.”
Sneppe vindt het ook opvallend dat enkel Het Laatste Nieuws over deze zaak bericht: “Bij de VRT is dit jaar over de Medista-tapes nog niets verschenen. Het gaat nochtans om iets fundamenteels binnen onze rechtsstaat: het vertrouwen in onze ambtenaren. Het Vlaams Belang zal ervoor zorgen dat de media niet langer kunnen wegkijken. Vandaag zullen we de minister hierover alweer interpelleren”, besluit Sneppe. “Dat hij niet vies is van fraude weten we al van de Agusta-affaire. Het wordt tijd dat aan dit onfrisse brokkenparcours een einde komt, en daarom zullen we een motie van wantrouwen indienen.”