Ninove herbevestigt het label “Faire gemeente” niet
Het stadsbestuur van Ninove heeft ervoor gekozen om niet deel te nemen aan de Fair-O-Meter en vraagt dus geen label van Faire Gemeente aan. Het stadsbestuur hecht meer waarde aan het ondersteunen van lokale handelaars en de korte keten, in plaats van de lokale handelaars uit te sluiten.
Ondersteunen van de lokale handelaars
Een van de belangrijkste bezwaren tegen het herbevestigen van het label is de verplichting die het label met zich meebrengt om actief eerlijke “fair trade”-producten te gebruiken en te promoten bij de stad en haar inwoners. Dit zou onder meer betekenen dat de stad zich zou moeten verbinden aan het aangaan van een overeenkomst met Oxfam. “Waarom zouden we als stad Oxfam die intussen commerciële speler is geworden, die duurdere producten aanbiedt en die royale subsidies krijgt, verkiezen boven onze lokale handelaars voor bvb de levering van koffie”, vraagt Ilse Malfroot, schepen van Zorg en welzijn zich af. We moeten onze lokale handelaars ondersteunen, niet uitsluiten. Want dat is wat het fair trade systeem doet. Het sluit lokale handelaars uit en stigmatiseert hen alsof zij ‘geen eerlijke handel ‘ zouden drijven.
De kosten van fair trade producten
Daarnaast is de prijs van fair trade-producten vaak hoger dan reguliere producten, wat de gemeentelijke uitgaven onterecht zou verhogen. Naast de financiële overwegingen speelt ook de administratieve last een rol. Het beheer van het fair trade-label brengt een aantal administratieve verplichtingen en rompslomp met zich mee, waar de stad liever geen energie in steekt.
Vraagtekens bij de effectiviteit van Fair Trade
Bovendien stelt de schepen zicht ook de vraag of fair trade wel zo fair is en effectief bijdraagt aan de verbetering van de levensomstandigheden van landbouwers in ontwikkelingslanden. “De extra inkomsten die boeren in ontwikkelingslanden genereren, worden vaak weer opgegeten door de kosten van het label zelf,” aldus Ilse Malfroot, schepen zorg en welzijn. “Het systeem lijkt dus niet te doen wat het belooft.”
Duurzaamheid en samenwerking op hoger niveau
Het stadsbestuur van Ninove benadrukt dat het niet negatief staat tegenover duurzame en eerlijke handel, maar dat hoeft niet op kosten van de Ninovieter te zijn, stelt Ilse Malfroot. “Er is een duidelijk verschil tussen de rol van de lokale overheid en de nationale of internationale actoren die zich richten op ontwikkelingssamenwerking. Wij willen onze middelen efficiënt inzetten voor wat lokaal haalbaar is.
Bron: NUUS