“Ofwel blijft de VRT een openbare omroep ofwel kan de VRT geprivatiseerd worden”

Het Vlaams Belang verzet zich tegen de beslissing van de Vlaamse regering om de politieke controle binnen het bestuursorgaan van de VRT te verminderen. Vier van de twaalf bestuursposities zullen spoedig worden ingevuld door ‘onafhankelijke experts’. “We weten al hoe partijen zoals Open Vld omgaan met onafhankelijke vacatures”, reageert Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang). “Maar belangrijker: dit is een manifeste schendig van het Cultuurpact dat een evenredige levensbeschouwelijke vertegenwoordiging garandeert. Op deze manier zal mijn partij evenveel bestuurszetels hebben als Vooruit, terwijl we nagenoeg dubbel zoveel stemmen hebben. Een openbare omroep vergt openbare controle, dat wil zeggen door een afspiegeling van de bevolking en het electoraat. Als de meerderheid en de VRT zelf daarvan willen afstappen; dan stoppen we best niet halfweg, maar privatiseren we beter ineens de VRT.”

Momenteel bestaat de Raad van Bestuur van de openbare omroep VRT uit 12 leden. Zij worden samengesteld door de fracties in het Vlaams Parlement op basis van hun verkozen grootte. Maar daar wil Jambon I nu van afstappen. Vier van de twaalf bestuurders zouden via een open oproep worden gezocht. Het Vlaams Belang betwijfelt echter het open karakter van die aanwervingen en heeft ook fundamentele bedenkingen bij de wissel die amper een jaar na de vorige bestuurssamenstelling wordt aangekondigd.

“We kunnen ineens alle overheidsbanden doorsnijden met de VRT, en ermee ook alle belastinggeld”

“Het huidige bestuur is nog maar vorig jaar samengesteld”, reageert Slootmans. “De gehaaste timing doet toch flinke druk vermoeden vanuit de VRT zelf – die wel Vlaams belastinggeld willen, maar geen Vlaamse controle. Dat het Vlaams Belang en N-VA nu zo hoog peilen en een virtuele V-meerderheid hebben zal daar natuurlijk niet vreemd aan zijn. Het Cultuurpact vergt echter een evenredige vertegenwoordiging van de bevolking in culturele overheidsorganen. Met deze wissel wordt hier volledig van afgestapt: kleine partijtjes zullen evenveel inspraak hebben als grote partijen.”

“De raad van bestuur is nog de enige plaats binnen de VRT waarin de verkozen politiek nog enige strategische controle kan uitvoeren op het hevig gesubsidieerde VRT-overheidsorgaan”, vervolgt Slootmans. “Bij de VRT zelf willen een aantal mensen hier natuurlijk volledig vanaf. Men wil zelfs niet wachten tot de volgende bestuursperiode, het huidige bestuur is nog maar vorig jaar samengesteld. We willen hierin echter gerust tegemoetkomen en ineens de volledige bestuursraad door ‘onafhankelijke experts’ laten samenstellen. Maar dan moeten we de VRT volledig onafhankelijk en privaat maken. Dan snijden we alle overheidsbanden door, net als de belastingoverdracht van 300 miljoen euro per jaar.”

“We vrezen tot slot dat de vier ‘onafhankelijke experts’ niet zo onafhankelijk zullen zijn zoals men aankondigt”, besluit Slootmans. “Een vrees die ook gedeeld wordt door professor bestuurskunde Filip De Rynck (UGent). De vier bestuurders kunnen wel eens onder invloed staan van de meerderheidspartijen waardoor dit gewoon een manoeuvre wordt om de meerderheidsinvloed te vergroten en belangrijker: de invloed van succesvolle oppositiepartijen zoals het Vlaams Belang te fnuiken. We zijn nog niet vergeten hoe bijvoorbeeld Open Vld denkt over onafhankelijke wervingsprocedures als puntje bij paaltje komt. De gouverneur van Oost-Vlaanderen zou ook onafhankelijk aangeworven worden. Het werd Carina Van Cauter (Open Vld).” Jonas Naeyaert
Persverantwoordelijke