SF Bruegel bezoekt kasteel Gaasbeek en omgeving (verslag + Foto’s)

SF BRUEGEL BEZOCHT GAASBEEK

Decennialang vormde het kasteel van Gaasbeek een toeristische attractiepoolin het Pajottenland. Totdat de gebouwen aan restauratie toe waren en de opstelling van de kunstvoorwerpen en de rondgang in het kasteel om een nieuw concept vroegen. Dit gebeurde en de openstelling van het vernieuwde kasteel viel samen met het 100 jarig bestaan van het kasteel als museum. Reden voor de “Bruegel” senioren om eens een kijkje te gaan nemen.

Het kasteel kende een bewogen geschiedenis. Het was oorspronkelijk een militaire burcht die in 1240 werd opgetrokken. Het gebouw werd in de loop der geschiedenis diverse malen verwoest, er ontstond brand, enz. Het was ooit in het bezit van graaf van Egmond. Er waren talrijke restauraties en verbouwingen; het kasteel kreeg uiteindelijk een residentiële functie en werd zomerverblijf. Het kwam in handen van de familie Arconati Visconti en de laatste markiezin , Marie, bepaalde de huidige vorm en uitzicht van het kasteel.  Ze was een libertijnse, exuberante, schatrijke, cultuurminnende  dame met heel wat fantasmen. Een soort vrouwelijke Ludwig II van Beieren. Zij legde een uitgebreide kunstcollectie aan. In 1921 droeg zij het kasteel en de collectie over aan de Belgische staat.

Het was een zeer leerrijk bezoek; iedereen vond het een geslaagde restauratie en concept. Na het nuttigen van een lafenis in “Caffè Carletto” ging het richting “Museumtuin”.  Een echte openbaring, bestaande uit kleinfruittuin, moestuin, boomgaarden, siertuin, schaduwtuin, enz. Men wordt er geconfronteerd met de huidige en vergeten fruit- en groentesoorten en de snoei- en leivormen.

De groep keerde tevreden en met aangedikte culturele bagage huiswaarts. Tevreden ook omdat het met het behoud van deze parel uit ons cultureel erfgoed de goede richting uit gaat.

LM