SF West-Vlaanderen op bezoek in Antwerpen (verslag en sfeerbeelden)
SENIORENFORUM REGIO ANTWERPEN
(foto-)verslag 28 september: “Komme ne kee were”.
Seniorenforum West-Vlaanderen op bezoek.
Antwerpen is een gastvrije stad voor wie met goede bedoelingen op bezoek komt en wij, als regionaal Seniorenforum, hebben ons best gedaan om die gastvrijheid waar te maken.
Of we daarin geslaagd zijn laat ik in het midden maar dat allen die kwamen dankbaar en tevreden huiswaarts keerden zal toch wel zijn redenen hebben.
Na een verwelkoming door Dirk en Jan Deweer (voor West-Vlaanderen) mochten Mieke, Yvonne, Marianne en Lutgard onze bezoekers gidsen van het Centraal Station naar de Grote markt, terwijl Patt de enkelingen voor wie de kleine 2 km iets te ver was meenam via de Metro.
Daar er ook nog een bezoek aan het Koninklijk Museum van Schone Kunsten op het programma stond hadden we enkele halten voorzien bij de standbeelden van Teniers, Van Dijck en Rubens, terwijl we ook aandacht hadden voor de imposante gevels van vervlogen jaren.
(Op dinsdag 17 novembber organiseren we voor “eigen volk” diezelfde wandeling, maar dan uitgebreider: “van.den.opera.tot.den.boerentoren”)
Rond de klok van twaalven zaten we in “De zeven schaken” met de voeten onder tafel. Jan had hier een prettige mededeling: er kon een traktatie vanaf!
’t Stoofvlees en de vol-au-vent kwamen al vlug op tafel, en niet alleen was ’t lekker maar er was zeker genoeg!
Buikje vol met de groep naar Antwerps kroonjuweel: het KMSKA! Mooi op tijd om met de twee museumgidsen, Malika en Bruno, kennis te maken.
In groepen van 14 begonnen we aan de verkenning.
Je hebt, zonder zever, een volledige dag nodig om heel het museum te bezoeken. In feite zijn het er twee: het museum voor moderne kunst is de nieuw gebouwde “binnenruimte”, de collectie “Oude meesters” heeft men in de prachtig gerestaureerde zalen terug gehangen. Maar dat is niet helemaal waar: vroeger was “zo veel mogelijk” de norm, vandaag opteert men voor het tot zijn recht komen van de werken. Zowel in ’t moderne als in ’t klassieke.
We begonnen bij Ensor (Antwerpen heeft de grootste collectie werken van deze Oostendenaar, leuk voor onze West-Vlaamse bezoekers), via Rik Wouters en Permeke om vervolgens een wandeling te maken door de zalen waar we Antwerps “lievelingen” koesteren. Maar waar we ook trots zijn op de werken van hun Europese collega’s, vrienden, leermeesters.
Een werkelijk ogen-openende rondleiding van toch dik twee uur.
En dan was ’t tijd om af te ronden. Zij die al huiswaarts keerden begaven zich naar ’t Centraal Station, en ’t is daar dat Mieke en schrijver dezes afscheid namen.
“Komme ne kee were”!