St.-Cornil in Aalbeke

Een lekker stukje vlees

Nu de woke-brigade er alles aan doet om ons wormen, insecten of sprinkhanen te doen eten, is het moment aangebroken om hen een ferme neus te zetten en onze Vlaamse vleesrestaurants in de kijker te plaatsen. Waar kunnen we beter mee starten dan met het Aalbeekse instituut, de Saint-Cornil. Het restaurant, gekend voor zijn uitzonderlijke côte à l’os, straalt traditie, gezelligheid en vakkennis uit. Geen zalfjes, bedjes of tierlantijntjes op je bord, wel het beste wat een rund ons kan geven.

Reeds 55 jaar is het populaire eethuis, gelegen aan de Aalbekeplaats en gerund door Christophe en Ann Duthoit, samen met de kinderen Jean-François en Céline, een vaste waarde in het culinaire wereldje rond ‘Dallas aan de Leie’. Sterrenrestaurants niet meegerekend, is dat wellicht het bekendste restaurant uit West-Vlaanderen. U zit nooit alleen in de St.-Cornil, de luidruchtige gezelligheid – altijd aanwezig -maakt deel uit van de verplaatsing! Kan ook niet anders in een zaak met zo’n grote aantrek. Carnivoren, uit heel Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk, komen daarvoor naar Aalbeke afgezakt.

Het menu, ja, het menu! De prijs/kwaliteit verhouding is wellicht uniek in zijn soort. Voor de scherpe prijs van € 55,00 kunt u genieten van een aperitief naar keuze (€ 4,50 opleg voor een glas champagne), een charcuterieschotel (beenderhesp, Ardeense ham, parmaham, wildpastei, pastei van het huis en tartaar). Als hoofdschotel: de fameuze côte à l’os, lamsribbetjes of lambsbout, allemaal met in ossenwit gebakken frietjes, sla en sauzen.

Als dessert een dame blanche of een Irisch coffee die er letterlijk en figuurlijk uit de kranen loopt. Een fles wijn voor twee of een halve liter bier per persoon zijn in het menu inbegrepen. En de wijnen die op tafel komen, mogen er zijn. Christophe is een gewaardeerd lid van de wijngilde, en dat kan men zien bij de begeleidende wijnen. De wijnkaart is er trouwens eentje om ‘u’ tegen te zeggen. Grootse wijnen die betaalbaar blijven, een rariteit in onze Vlaamse horeca, bijna een unicum!

Vermelden we nog dat er aan het restaurant een beenhouwerij verbonden is waar de smakelijke vleesgerechten, opgediend in het restaurant, ook verkrijgbaar zijn. En daar houdt het niet op voor onze noeste West-Vlaamse werkkrachten. Schuin tegenover het restaurant beschikken Ann en Christophe over een wijnboetiek. Ook daar zijn de wijnen (en de betere alcoholische dranken) verkrijgbaar die in de zaak geschonken worden.

En als u dan toch in Aalbeke bent, ga dan even langs voor een afzakkertje in café ’t Beenhouwerijtje’ (50 meter van de Saint-Cornil). U zal er geen spijt van krijgen, ook gezelligheid troef.

RVW

Nota: Vergeet het zakje met de overschot van het vlees niet mee te nemen! U hoeft er zich niet voor te schamen, iedereen doet het!

Aalbekeplaats 8511 Aalbeke (Kortrijk)

Tel: 056.41.35.23.

Gesloten op zaterdag, zondag en feestdagen .

Betaalwijze: Cash of Bancontact/Maestro
Webstek: http://www.st-cornil-aalbeke.be/index.html