Uitgeverij Egmont daagt organisatie Boekenbeurs voor rechter
Vorige donderdag vond de eerste zittingsdag plaats van het proces dat Uitgeverij Egmont heeft aangespannen tegen de organisatoren van de Boekenbeurs. Aangezien de uitgeverij ook werken van het Vlaams Belang publiceert boycotten zij steevast de deelname van Egmont aan de boekenbeurs.
Concreet werden de twee vzw’s Boek.be en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) gedagvaard. Om deel te nemen aan de boekenbeurs moet men lid zijn van die laatste. Na eindeloze procedures weigerde de Algemene Vergadering van de GAU echter de aanvraag van Egmont. Ook vzw Boek.be, de organisator van de boekenbeurs, weigerde de deelname van de uitgeverij.
Hierdoor is het Vlaams Belang de enige partij wiens politici geen werken mogen verkopen op het festival van het geschreven woord. Zo mogen politici zoals Kristof Calvo, Peter Mertens en zelfs Abou Jahjah hun pennenvruchten er wel aan de man brengen. In tegenstelling tot de Vlaamse boekenbeurs laat de meest prestigieuze boekenbeurs ter wereld, de Frankfurter Buchmesse, wel Vlaams Belang-werken toe. Zo mocht Gerolf Annemans er vorig jaar nog zijn communautair boek ‘Quid Nunc?’ voorstellen.
Nadat de krant De Morgen (31.10.2016) vorig jaar de kat de bel aanbond, reageerde Geert Van den Bossche, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV), dat Uitgeverij Egmont geen erkenning – en dus geen standplaats – krijgt “omdat zij niet aanvaard zijn door de algemene vergadering”. Dat Uitgeverij Egmont bij de verschillende erkenningsaanvragen steeds voldeed aan alle statutaire verplichtingen, maar desondanks werd geweigerd, kreeg zij niet over de lippen.
Aangezien de weigering van Uitgeverij Egmont louter gebaseerd is op politieke gronden, verzamelde het Vlaams Belang een dossier voor een klacht bij de rechtbank van eerste aanleg. De advocaat van het Vlaams Belang beroept zich hierbij op de wet ter bestrijding van discriminatie. Donderdag 29 juni vindt de eerste zittingsdag plaats in de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen.
Uitspraak volgt later