Verslag driedaagse naar de Elzas met SF West-Vlaanderen 16-18 juni 2025

Onder leiding van Ignace Lowie, provinciaal voorzitter en reisleider, trok een gezelschap van 47 personen blij gemutst via Brugge, Roeselare en Kortrijk naar de wondermooie Elzas. Onze zeer bekwame chauffeur Gregory van Mandel Car gidste ons drie dagen lang onder een loden zon langs de wijnwegen van de Elzas. De reizigers ontvingen 2 uitgebreide brochures, samengesteld door Ignace, over de toeristische, historische, taalkundige en politieke aspecten van deze historisch Duitse regio binnen de Franse jacobijnse staat. In de namiddag bereikten we de oude Duitse rijksstad Obernai/Oberehnheim met de vele mooie vakwerkhuizen en uitnodigende terrasjes. Vandaar was het niet ver meer naar het bescheiden dommeldorpje Valff waar ons hotel ‘Au Soleil’ zich bevindt. We waren allen positief verrast door de prachtige accomodatie met zwembad, ruime terrasgelegenheid en het avondmaal in de half-open houten constructie waar het gezellig dineren was. Die avond kregen we bovendien bezoek van VB-Europees parlementslid Tom Vandendriessche en 2 medewerkers.

Na een goede nachtrust en een opmerkelijk uitgebreid ontbijtbuffet was het tijd om de toeristische 2de dag aan te vatten. Deze bracht ons eerst naar Ribeauvillé/Rappoltsweiler waar we ontvangen werden door de heer Bott die ons rondleidde op het gelijknamige domein en de uitgebreide kelder met de wijn-foeders. Vanzelfsprekend werd dit gevolgd door een smakelijke degustatie.

Doorheen het Vogezenlandschap vertrok het gezelschap vervolgens naar Kaysersberg, een echt sprookjesdorp in de Elzas. Na dit verkend te hebben met de nodige natjes en droogjes was het tijd

om langs de bergwegen via haarspeldbochten Mont Saint-Odile/Odilienberg te bereiken. Daar heeft men een ruim overzicht op het gebergte van de Vogezen en kan men het klooster van het bekende bedevaartsoord bezoeken. Na een rijkgevulde dag vol afwisseling bereikten we terug onze verblijfplaats Valff voor opnieuw een heerlijk avondmaal, ditmaal het typische Elzasser gerecht

Bäckeoffe, gemarineerd vlees met aardappels in witte Elzasser wijn. Dit was ooit de landbouwkost door de vrouwen bereid voor de terugkerende mannen van het veld. De warme zomeravond liet ons op het terras heerlijk nagenieten.

Het was node vertrekken van dit heerlijke hotel de 3de dag. De afspraak in het Europees Parlement in Straatsburg wenkte echter. Na een algemene uitleg over dit parlement was het opnieuw Tom Vandendriessche die de VB-politiek in deze instelling verduidelijkte. Na een obligate korte film en het kort bijwonen van de plenaire zitting met bijzonder weinig volk konden we in het nabije Schiltigheim opnieuw de voeten onder tafel steken in de typische Elzasser Stube, Fischerstub, waar iedereen de keuze had tussen diverse streekgerechten. Daarna hoorde de terugreis naar West-Vlaanderen te worden aangevangen met alleen maar gelukkige en blije gezichten.

Er zijn van die reizen dat zowat alles in zijn juiste plooi valt. Dit was er ongetwijfeld zo één. Het mooie tot broeierige weer, het prima hotel, het lekkere eten, de vlotte organisatie vol afwisseling, de uitstekende busbestuurder én een gezelschap dat elkaar uitstekend vond wat resulteerde in bergen ambiance en humor, dit maakte het geheel tot een fantastische reis die nog lang onze goede herinneringen zal kruiden.