VERSLAG STRAATSBURGREIS SF BRABANT 15.12.19 – 17.12.19

De ‘choucroute’ moet er bij zijn in de Elzas

Op weg naar de kerstmarkt van Ribeauvillé konden de deelnemers aan de Straatburgreis voor een eerste maal kennis maken met de Elzasser keuken. Wij lunchten  in de gekende “Fischerstub” op de site van de oude “Fischer brouwerij” te Schiltigheim. De kerstmarkt te Ribeauvillé is uniek in zijn soort omwille van het middeleeuws karakter. “Ridders” in harnas voeren geregeld zwaardgevechten uit. Mooie gemeente waar men veel aandacht besteed aan het behoud van de historische huizen. Prachtige verlichting, kraampjes met glühwein, honingkoek, stollen en kerstversiering in overvloed. Dan ging het naar onze standplaats, hotel “Au Soleil” in Valff. Als diner “choucroute royal”, typischer kon niet. Ons Europees parlementslid, Filip De Man,die onze gastheer was, woonde het diner bij, sprak een welkomstwoord uit en zorgde er voor dat we het diner met een “tournée générale” konden afsluiten.

Maandag bezochten we dan het “fort van Mutzig” dat onder Willem II tot stand kwam tussen 1893 en 1918. Het kon 7 000 soldaten herbergen en was in die tijd een voorbeeld van moderne technologie in de krijgskunde. Ondanks de aderlating die de Duitse schatkist voor de bouw ervan  moest ondergaan, heeft het fort nooit een noemenswaardige rol gespeeld in de krijgsverrichtingen. Onze gids was een gewezen Duits officier die perfect Nederlands praatte. Zijn moeder was Nederlandse, zijn echtgenote Franse en hij was in diplomatieke dienst geweest te Brussel, waardoor hij de “Belgische “ toestanden kende en zelfs notities had van het Brussels dialect. Merkwaardig man die zich vrijwillig heeft ingeschakeld in het restauratieproject van het fort dat gedragen wordt door Franse en Duitse vrijwilligers. Dan naar de kerstmarkt van Obernai. Ook hier viel ons de zorg op waarmee de Elzassersde historische kernen van hun gemeenten verzorgen en koesteren. Mooie kerstmarkt. We besloten de dag met een bezoek aan het wijngoed van de familie Iltis te Saint-Hyppolite. De zaak verkoopt praktisch enkel aan particulieren en geniet een goede faam. Wij werden geïnstrueerd in de wijnbouw  en er volgde een uitgebreide proeverij van de Elzasser wijnen: riesling, pinot noir, blanc en gris, alsace gewurztraminer, grand cru crémant e.a. Met de feestdagen in zicht werd menig karton aangekocht.  Ons europarlementslid vergezelde ons de ganse dag en nam ook deel aan het avondmaal.

Dinsdag bezochten we dan het Europees Parlement te Straatsburg. Voor sommigen het hoogtepunt van de reis, voor anderen niet. Wij werden ontvangen door een public relations man van de EU die ons de werking van de Europese instellingen uitlegde. Een beminnelijk en objectief man die we van vroegere bezoeken kenden en zeker geen  aversie te onzen opzichte vertoont. Filip De Man nam dan over en belichtte de taak van de commissies en de rol die de ID vertegenwoordigers er in spelen. Hij had het ook over de samenstelling, objectieven en werking van onze fractie “ Identiteit en Democratie”. Dan ging het naar het parlementaire halfrond waar wij vanuit de publieke tribune enige tijd  een zitting van het parlement konden bijwonen. Na het bezoek konden de deelnemers gaan lunchen in de “Ancienne Douane” en/of de kerstmarkt en het historisch centrum “Ile de la Cité” bezoeken. Het was in de overtuiging dat de reis te kort was, dat we de terugreis aanvatten en de Elzas verlieten……

Ook senioren kunnen nog bijleren en dat was zeker het geval tijdens deze reis. De Elzas kende een bewogen geschiedenis en was -zoals Vlaanderen- het strijdtoneel van vele gewapende conflicten en Europese burgeroorlogen. Positief is dat deze regio nu uitgegroeid is tot een symbool van Frans-Duitse vriendschap en van Europese samenwerking en saamhorigheid.                    LM