Vlaams Belang wil audit naar mogelijke vriendjespolitiek door Vlaamse ministers

Het Vlaams Belang vraagt Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) een audit te organiseren die moet onderzoeken of de beweringen dat Vlaamse ministers gemeentebesturen sanctioneren op basis van hun politieke samenstelling effectief kloppen. “Wij vragen ons oprecht af of de gemeentebesturen waar het Vlaams Belang deel van uitmaakt, gaan kunnen rekenen op een eerlijke behandeling”, reageert Chris Janssens. “Als we de vele verklaringen hierover moeten geloven, is dat immers niet het geval.”  
 
De voorbije weken hoorden we lokale politici en politicologen met stellige zekerheid beweren dat gemeentebesturen met een voor de Vlaamse regering ‘ongewenste’ politieke samenstelling zullen worden afgestraft. Het is in de eerste plaats iets dat lokale Vlaams Belang-mandatarissen te horen kregen als reden om met hen geen coalitie te vormen.
 
Jean-Marie Dedecker (LDD) gaf in interviews zelfs openlijk toe dat dat hij ervoor terugschrok in Middelkerke een coalitie te vormen met het Vlaams Belang omdat het “systeem dan zou terugslaan” en hij geen steun meer zou krijgen voor zijn projecten. De uittredende burgemeester van Ranst Johan De Ryck (N-VA) klonk nog dreigender: “Dossiers uit Ranst zullen bij de Vlaamse regering niet bepaald boven op de stapel terechtkomen.”. Ook politicologen wezen de voorbije dagen al op de mogelijke nadelige financiële gevolgen van een voor de Vlaamse regering ‘ongewenste’ lokale coalitievorming.

“Zullen de scholen in Ninove nu misschien langer moeten wachten op infrastructuursubsidies?”

“Zullen de scholen in Ninove nu bijvoorbeeld langer moeten wachten op infrastructuursubsidies? Zal Ranst nog wel kunnen rekenen op Vlaamse middelen om de wegen daar verkeersveilig te maken?”, reageert Chris Janssens. “Het is toch niet onlogisch dat we dat nu afvragen?” Om deze reden vraagt Janssens vandaag Vlaams minister-president Matthias Diependaele in het Vlaams Parlement op de man af of de vele verklaringen dat gelden worden toegekend op basis van vriendjespolitiek effectief kloppen.
 
“Ik vraag Diependaele ook om een audit te organiseren die moet aantonen in welke mate ministers daadwerkelijk gelden verdelen op basis van niet objectieve criteria en of de huidige regelgeving dergelijke praktijken wel voldoende uitsluit”, voegt Janssens eraan toe. “Indien er dan toch geen vuiltje aan de lucht is, is dit een kans voor de minister-president om aan te tonen dat de Vlaamse regering effectief een correct beleid voert in het belang van de bevolking en niet in functie van de politieke partijbelangen.”