VN-klimaatconferentie in Azerbeidzjan: “Beschamend en verkeerd signaal”

Het Vlaams Belang is niet te spreken over het feit dat de aankomende VN-klimaatconferentie zal plaatsvinden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Dit land ontketende namelijk sinds 2020 een agressie-oorlog tegen de autonome Republiek Artsakh, een Armeense enclave in Azerbeidzjan. Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn ondervroeg buitenlandminister Hadja Lahbib (MR) over de kwestie.  “Dat men in zo’n brutale militair regime een VN-klimaatconferentie organiseert is beschamend”, zegt Samyn, “Het is een fout signaal dat de islamdictatuur in Bakoe legitimiteit verschaft.”

Tegenwoordig bestaat Artsakh niet meer en is het volledig ingelijfd door de Azeri’s, waardoor zowat alle 120.000 Armenen naar Armenië gevlucht zijn. Toch besliste de VN-regio Oost-Europa om de volgende klimaatconferentie in Bakoe te houden. Kamerlid Ellen Samyn ondervroeg daarom de minister naar het standpunt van België. “Ze hield zich op de vlakte en verwees naar de procedures die gevolgd zijn”, vervolgt Samyn, “Ze sprak zelfs van hoopvolle tekens rond respect voor territoriale integriteit. Maar ik vraag mij af, welk respect kan er nog zijn voor Armenië nadat alle Armenen uit Nagorno-Karabach zijn verjaagd?” 

“Ik vraag mij af, welk respect kan er nog zijn voor Armenië nadat alle Armenen uit Nagorno-Karabach zijn verjaagd?”

Verder is de situatie rond de Armeense krijgsgevangenen die Azerbeidzjan vasthoudt nog zeer precair. Ook daarover bevroeg Samyn Lahbib, die antwoordde dat ze daar weinig over kon vermelden. “Zo’n 23 politieke gevangenen zitten nog altijd achter de tralies in Bakoe, naast meer dan 20 journalisten”, gaat het Kamerlid verder, “De minister zei dat het Rode Kruis hen bezoekt, maar geen rapporten opstelt over hun toestand. Weinig geruststellend, dus.” 

Voor het Vlaams Belang blijft de Armeense kwestie nauw aan het hart liggen in zijn visie op buitenlands beleid. “De Belgische Vivaldi-regering én de EU maken van mensenrechten hun visitekaartje, maar zien geen graten in een koffieklets in Azerbeidzjan over het klimaat”, concludeert Samyn, “Wij roepen de regering om daad bij woord te voegen en afwezig te tekenen bij de klimaattop in Bakoe. Dat zou pas een krachtig signaal zijn voor mensenrechten.”