VRT blijft Vlaams Belang hardnekkig discrimineren

Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) informeerde naar jaarlijkse gewoonte bij de Vlaamse minister van Media Benjamin Dalle (cd&v) naar het VRT-beleid inzake uitnodiging van politici op de openbare omroep. “De resultaten voor het jaar 2023 zijn hallucinanter dan ooit tevoren”, stelt Van dermeersch. “Het gaat van kwaad naar erger en daar moet absoluut een einde aan komen.

In 2023 werden door de VRT, zowel radio als televisie, in totaal 59 politici uitgenodigd in programma’s andere dan nieuws en duidingsprogramma’s. Het gaat dan voornamelijk om ontspannings- en amusementsprogramma’s. Van die 59 politici was er welgeteld één van het Vlaams Belang. Daar staat tegenover dat Open Vld niet minder dan 41 procent van de uitgenodigde politici mocht aanleveren. Ook goed bediend zijn N-VA met 27 procent en cd&v met 22 procent. Groen (5,1 procent), Vooruit (3,4 procent) en PvdA (0,0 procent) daarentegen komen er eveneens maar bekaaid van af bij de openbare omroep.

“Een partij die in de peilingen virtueel de grootste van Vlaanderen en van het land is, het Vlaams Belang, wordt systematisch uit de VRT-ether geweerd, terwijl een partij die in diezelfde peilingen met de kiesdrempel flirt, Open Vld, niet minder dan 40 procent van de door de openbare omroep uitgenodigde politici uitmaakt, dat klopt van geen kanten,” besluit Van dermeersch dan ook uit deze cijfers. “Kan het nog duidelijker dat de VRT hiermee flagrant discrimineert en zich politiek uiterst partijdig opstelt?”

“DE VRT WORDT HOE LANGER HOE MEER EEN LINKS-LIBERALE PROPAGANDAFABRIEK”

Voor wat de nieuws- en duidingsprogramma’s zelf betreft, waar politici volgens Vlaams Belang veel meer op hun plaats zijn, weigert de VRT al vele jaren cijfers vrij te geven. Vlaams Parlementslid en mediaspecialist Klaas Slootmans verricht daarover dan ook al een aantal jaren zelf tellingen en die geven ongeveer hetzelfde resultaat weer.

Het Vlaams Belang stelt hiermee voor de zoveelste keer vast dat de VRT verzaakt aan haar door de wetgever nochtans opgelegde plicht tot objectiviteit en neutraliteit. “Het stelselmatig uitsluiten van één bepaalde partij die meer dan 800.000 Vlaamse kiezers vertegenwoordigt, gaat daar lijnrecht tegenin”, zegt Slootmans. “Kiezers die nota bene ook instaan voor de financiering van de VRT. Het is hoog tijd dat de VRT hiervoor eindelijk eens effectief gesanctioneerd wordt, want de VRT vervalst hiermee het democratische debat. In een democratie die naam waardig is dat, zeker voor een openbare omroep, onvergeeflijk.”

Het Vlaams Belang is ook van mening dat politici niet thuishoren in ontspannings- en amusementsprogramma’s omdat dit de ernst van het politieke bedrijf niet ten goede komt en misbruikt kan worden om via de ether aan politieke propaganda te doen. De partij heeft dan ook al meermaals – tevergeefs – in het Vlaams Parlement voorstellen ingediend om daar paal en perk aan te stellen.