Bloeddruk?

Eén miljard mensen heeft een te hoge bloeddruk

Wereldwijd lijdt een miljard mensen aan hoge bloeddruk. In België komt dit neer op 2,5 miljoen volwassenen met hoge bloeddruk en bij bijna de helft van hen is de diagnose niet gesteld. Toch is hoge bloeddruk verantwoordelijk voor ruim 15.000 sterfgevallen per jaar. Meestal voelen mensen met hoge bloeddruk zich niet ziek. De ziekte (ook wel eens ‘de stille doder’ genoemd) wordt daarom veel te weinig gediagnosticeerd en te weinig behandeld.

Niet overdrijven

Je bloeddruk meten is de enige manier om te weten te komen of je een hoge bloeddruk hebt. Het is van essentieel belang om je bloeddrukwaarden te kennen om eventueel  maatregelen te nemen.

Je mag zeker ook niet gaan overdrijven. Al te vaak je bloeddruk meten zonder dat daar aanleiding tot is kan de cijfers net de hoogte injagen omdat je je onterecht zorgen maakt. Ook is het een bekend gegeven dat de bloeddruk bij sommigen net stijgt wanneer ze dit bij een arts of in het hospitaal laten doen.

Het is van belang dat je bij een zelfmeting dit in alle rust doet. Ga je bij een arts of het hospitaal langs? Vertrek dan zeker op tijd zodat je in de wachtkamer wat kan bekomen.

bloeddruk2-1140

Hoe je bloeddruk meten

Om je bloeddruk thuis nauwkeurig te meten, moet je deze eenvoudige regels volgen.

  1. 30 minuten voor je je bloeddruk zal meten, zorg je er best voor niet te roken, niet te eten, geen koffie te drinken en niet te sporten.
  2. Ga comfortabel zitten op een rustige, aangename plaats, bij een tafel.
  3. Gebruik een gevalideerd toestel met een aanpasbare armband, geschikt voor je armomtrek en dat direct boven je elleboog op de huid kan worden geplaatst.
  4. Het is ook aangeraden om 3 tot 5 minuten te ontspannen voor je de bloeddruk neemt.
  5. Vermijd praten en bewegen tijdens en tussen de metingen.
  6. Ga zitten, rustend op een stoel, met je voeten stevig op de grond en je rug recht.
  7. Je arm moet ontspannen zijn, ter hoogte van je hart, met de onderarm rustend op een tafel om geen inspanning te doen.
  8. Doe 3 metingen, elk met een tussenpoos van 1 minuut en houd enkel het gemiddelde van de laatste 2 metingen.

Wat betekenen de bloeddrukcijfers?

Het begrijpen van de resultaten van de meting is de sleutel tot het beheersen van hoge bloeddruk.

De bloeddruk wordt geregistreerd als twee cijfers:

Systolische bloeddruk (het eerste getal)

Dit geeft aan hoeveel druk het bloed uitoefent tegen de aderwanden wanneer het hart klopt.

 Diastolische bloeddruk (het tweede getal)

Dit geeft aan hoeveel druk het bloed uitoefent tegen de slagaderwanden terwijl het hart tussen de slagen in rust.

bloeddruk3-1140
Welk nummer is belangrijker?

Doorgaans wordt meer aandacht besteed aan de systolische bloeddruk (het eerste getal) als een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten bij mensen boven de 50.

Bij de meeste mensen stijgt de systolische bloeddruk gestaag met de leeftijd als gevolg van de toenemende stijfheid van grote slagaders, langdurige opbouw van plaque en een verhoogde incidentie van hart- en vaatziekten. Een verhoogde systolische of een verhoogde diastolische bloeddrukmeting kan echter worden gebruikt om een ​​diagnose van hoge bloeddruk te stellen. Volgens recente studies verdubbelt het risico op overlijden door ischemische hartziekte en beroerte met elke 20 mm Hg systolische of 10 mm Hg diastolische toename bij mensen van 40 tot 89 jaar.

Waarom bloeddruk wordt gemeten in mm Hg

De afkorting mm Hg betekent millimeter kwik. Kwik werd gebruikt in de eerste nauwkeurige manometers en wordt vandaag de dag nog steeds in de geneeskunde gebruikt als de standaard meeteenheid voor druk.

bloeddruk-1140

Categorieën

Lage bloeddruk of hypotensie

Is een systolische bloeddruk lager dan 90 of een diastolische bloeddruk lager dan 60. Als je een lage bloeddruk hebt, kan je je licht in het hoofd, zwak, duizelig voelen of zelfs flauwvallen. Het kan worden veroorzaakt door niet genoeg vocht binnen te krijgen, bloedverlies, bepaalde medische aandoeningen of medicijnen, waaronder medicijnen die zijn voorgeschreven voor hoge bloeddruk.

Normale bloeddruk

Wordt voor de meeste volwassenen gedefinieerd als een systolische druk van minder dan 120 en een diastolische druk van minder dan 80.

Verhoogde bloeddruk

Wordt gedefinieerd als een systolische druk tussen 120 en 129 met een diastolische druk van minder dan 80.

Hoge bloeddruk

Wordt gedefinieerd als een systolische druk van 130 of hoger, of een diastolische druk van 80 of hoger.

bloeddruk6-1140
 
Stadia van hypertensie
Hypertensie Stadium 1

Wanneer de bloeddruk constant varieert van 130-139 systolisch of 80-89 mm Hg diastolisch. In dit stadium van hoge bloeddruk zullen artsen waarschijnlijk veranderingen in levensstijl voorschrijven en kunnen ze overwegen bloeddrukmedicatie toe te voegen op basis van je risico op atherosclerotische hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of beroerte.

Hypertensie fase 2

Hypertensie Stadium 2 is wanneer de bloeddruk consequent varieert van 140/90 mm Hg of hoger. In dit stadium van hoge bloeddruk zullen artsen waarschijnlijk een combinatie van bloeddrukmedicatie en veranderingen in levensstijl voorschrijven.

Hypertensieve crisis

Dit stadium van hoge bloeddruk vereist medische aandacht. Als je bloeddrukwaarden plotseling hoger zijn dan 180/120 mm Hg, wacht dan vijf minuten en test vervolgens je bloeddruk opnieuw. Als je waarden nog steeds ongewoon hoog zijn, neem dan onmiddellijk contact op met je arts. Je zou een hypertensieve crisis kunnen ervaren.

Als je bloeddruk hoger is dan 180/120 mm Hg en je tekenen van mogelijke orgaanschade ervaart, zoals pijn op de borst, kortademigheid, rugpijn, gevoelloosheid/zwakte, verandering in het gezichtsvermogen of moeite met spreken, dan moet je zeker een arts raadplegen.

Gemiddelde systolische en diastolische bloeddruk bij mannen en vrouwen

De normale bloeddruk verschilt van leeftijd tot leeftijd, en van man tot vrouw.

bloeddruk12

Tabel: met dank aan normale-bloeddruk.nl

bloeddruk4Meer info

In België zijn er bijna 2.500.000 mensen met een hoge bloeddruk. Hiervan worden er slechts 1.250.000 gediagnosticeerd en slechts 625.000 behandeld voor hypertensie. Voldoende reden dus om je bloeddruk in het oog te houden.

Je komt er meer over te weten op de website van de Belgische Cardiologische Liga.

Lees ook ons artikel over dit onderwerp met onder meer 10 natuurlijke tips om je bloeddruk onder controle te houden.

Bron: SeniorenNet – Website voor de actieve 50-plusser