Geen afslanking maar extra kredieten voor kabinetten: “Misplaatst”
Het Vlaams Belang vindt het ongehoord dat de paars-groene excellenties de kredieten voor de werking van hun kabinetten met bijna een kwart opgetrokken hebben. “Van 56 naar 68 miljoen euro”, reageert fractieleider in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “En dat in deze voor vele mensen zo barre coronatijden. Hoe misplaatst.”
Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) wijt de verhoging aan de toename van het aantal kabinetten, omdat er nu eenmaal zeven partijen deel uitmaken van de coalitie. “Een non-argument”, aldus Pas. “Dat had men moeten voorzien, met zomaar eventjes 20 excellenties – bovendien ging men net voor een sobere regering gaan.” Voor het Vlaams Belang is een vermindering van het totaalbedrag voor de werking van de kabinetten perfect mogelijk. “De serie privé-koks zijn bijvoorbeeld echt geen noodzaak.”
Barbara Pas: “Deze regering liet in een brief aan de Sint al weten dat de avondklok voor hem niet telde. Nu weten we waarom: Sinterklaas ging al langs hun kabinetten”
De Vlaams Belang-fractie voegde de daad bij het woord en heeft aanbevelingen gedaan om de kosten van de kabinetten tot het noodzakelijke te beperken. “Geen enkele partij heeft dit gesteund, ook de N-VA niet”, zegt Pas. “En dat geldt trouwens ook voor onze andere aanbeveling, om de mogelijkheid af te schaffen dat gewezen ministers en staatssecretarissen in de eerstvolgende legislatuur, volledig onnodig, over twee medewerkers mogen blijven beschikken.”
De meerderheid engageerde zich om in januari een voorstel uit te werken ‘om het systeem bij te schroeven’. “Daar heb ik weinig vertrouwen in”, reageert Pas. “Er is in het verleden al vaak, ook door toenmalig premier Charles Michel (MR), zo’n aanpassing beloofd. Nooit is er iets van gekomen.”
Het Vlaams Belang wil dan ook niet weten van een schamele aanpassing. Voor de partij moet dit systeem van schaamteloze zelfbediening opgedoekt worden. “Overigens mogen de gewezen excellenties niet enkel tijdens de eerstvolgende legislatuur de mensen in dienst houden, maar zelfs tot de volgende regering in het zadel zit”, besluit Pas. “Dat scheelt in België ook weer snel een dag of 500.”