“ Ik ben er niet zeker van dat er in het zuiden van het land zo’n diepe verbondenheid met België bestaat”(Marc Uyttendaele)
Het is niet dat we hoogoplopen met Marc Uyttendaele, echtgenoot van Laurette Onkelinx(PS) en hoogleraar constitutioneel recht aan de ULB. Maar wanneer de kaviaarsocialist iets zinnigs zegt, brengen we het ook. In het programma, ‘C’est pas tous les jours dimanche’ van Deborsu (RTL-TVI), vertelt de man zaken die de Coburgers niet graag zullen horen:
“België maakt een ernstige crisis door, waarschijnlijk de eerste echte existentiële crisis in decennia. Moeten we een referendum over de scheiding van het land organiseren”? “Er zijn geen twee democratieën, maar er zijn wel twee steeds meer tegenstrijdige samenlevingen. Vlaanderen stemt meer en meer rechts, Wallonië stemt meer en meer links. Deze twee uiteenlopende stromingen kunnen nauwelijks naast elkaar bestaan in een gemeenschappelijke entiteit”.
“Ook bijna 45% van de Vlamingen stemt op separatistische partijen. Het is een existentieel probleem. Als we geen oplossing voor de huidige crisis vinden, is het belangrijk dat we de moed hebben om de echte vragen te stellen. Is het land in gevaar? Het land staat op een kruispunt, dat is duidelijk. We zullen de mensen, zowel in het noorden als in het zuiden van het land, de kans moeten geven om hun mening te geven over de toekomst van België. “ Ik ben er niet zeker van dat er in het zuiden van het land zo’n diepe verbondenheid met België bestaat”.
“Wil ik dat het land zich opsplitst? Ik wil niets! Ik ben hier om de vragen te stellen”. En hij besluit met: “Het is duidelijk dat als er een referendum komt en Vlaanderen morgen zijn onafhankelijkheid wil, we moeten gaan onderhandelen”.
Als reactie verwoordde Isolde Van den Eynde, politiek journalist voor Het Laatste Nieuws, het als volgt: “ Ik ben niet voor het referendum. Maar van mij mag het georganiseerd worden. Op één belangrijke voorwaarde: dat het resultaat gerespecteerd wordt,”. Daarmee verwees de journaliste naar de Koningskwestie aan het einde van de jaren veertig van de vorige eeuw, waarbij 57,68% (voornamelijk Vlamingen) voor Leopolds terugkeer stemden en 42,32% (voornamelijk Walen en Franstalige Brusselaars) tegen waren. De uitslag van dat referendum werd niet gerespecteerd.