“Ik denk dat men pas problemen kan oplossen als men ze bij naam noemt. En soms is dat onaangenaam” (Tom Van Grieken in De Ochtend op Radio1)
Tom Van Grieken live in De Ochtend op Radio. Michael Van Droogenbroeck praatte vandaag met Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang.
Er werd onder meer gesproken over de verkiezingen van 2024, de brandende ambitie van Tom Van Grieken, de aanpak van de coronacrisis, de factuur van de crisis en de splitsing van België: “De horeca moest plots twee weken voor al de rest toe zonder dat er bewijs voor was, minister Vandenbroucke deed de winkels toe voor een ‘schokeffect’ en we zijn het enige land waar de kappers gesloten zijn, dat is allemaal toch heel wrang.” “Dat er maatregelen moesten komen, staat buiten kijf, maar we moeten kritisch zijn. Waarom moest alleen de horeca getroffen worden? Uitgerekend een sector die het al zo moeilijk had. We moeten begrip en extra aandacht hebben voor die sectoren.” “We hebben een dioxinecrisis gehad. We hadden 10.000 dode kippen, en toen moest een parlementaire crisis dat uitpluizen. Nu hebben we 17.000 dode mensen en alle partijen van de N-VA tot de PvdA zijn tegen een onderzoekscommissie. Ik snap dat niet.” “We moeten de waakhond zijn. We offeren heel veel vrijheden op als samenleving. We geven bv bijzondere bevoegdheden aan de Regering-Wilmès, maar de resultaten waren er niet naar. We moeten durven kunnen vragen wat ze met die macht hebben gedaan.” “Dit land was helemaal niet voorbereid op een crisis. Wanneer het goed gaat met een economie, moet een overheid zuinig durven zijn, gaat het slecht moet men durven uitgeven. Maar men moet kijken naar wie de factuur betaalt. En dat is nu al Vlaanderen.” “Ondanks het feit dat we voor een grote crisis staan, krijgt iedere partij in deze regering een snoepje toegeworpen. De groene fundamentalisten gaan nu de kerncentrales sluiten. Zonder een plan. De prijzen zullen stijgen én dat kost handenvol geld.” “Als er op iets bespaard moet worden, zijn er drie facturen: de migratiefactuur, het communautaire en het politieke systeem. Deze regering heeft zich nu zelfs beloond met extra cabinettards. Dat is toch de mensen in hun gezicht uitlachen.” “Vlaanderen kan niet het beleid voeren dat het moet voeren zolang het aan België vastzit. Wallonië bepaalt en Vlaanderen betaalt. De Vlaamse regering moet druk uitoefenen voor meer autonomie.” “Het is eenvoudig: als men in dit land iets wil veranderen, zal het via onze partij zijn. De rest heeft het al geprobeerd. Vlaanderen sluit socio-economisch aan bij Nederland en Denemarken. Met Wallonië staan we achteraan in de rij. Daar wil ik weg.” “Het gaat om het programma. Het is niet aan politieke tegenstanders om te oordelen of een partij netjes genoeg is. Dat moet de kiezer doen.” “Ik denk dat men pas problemen kan oplossen als men ze bij naam noemt. En soms is dat onaangenaam. Het is absurd om te verwachten dat we verandering krijgen door meer als de rest te worden. Er is net een frisse wind nodig, met andere recepten.”