PS wil ontslag van voorzitter Tom Van Grieken: “schaamteloos”

Het Vlaams Belang doet de eis tot ontslag van Tom Van Grieken als voorzitter van het Vlaams Belang, zoals dat op 2 juni door federaal volkvertegenwoordger Christophe Lacroix (PS) geformuleerd werd in de commissie Defensie, af als volstrekt onzinnig. “Vanzelfsprekend kunnen politici niet verantwoordelijk zijn voor het doen en laten van oud-leden van hun partij“, zegt Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang). “Mocht dat wel het geval zijn, blijft er in het halfrond wellicht geen enkele socialist, liberaal of christendemocraat meer over. Maar vooral: in de affaire Conings is PS-minister Ludivine Dedonder verantwoordelijk. Deze demarche is een uiterst doorzichtig deflectie-manoeuvre.

“Sinds de verdwijning van de militair Jürgen Conings op 17 mei, staat er in de media en bij onze politieke tegenstanders nauwelijks nog een rem op de haatspraak tegen onze partij”, aldus Ponthier. “Nochtans is het vooral door het geblunder op het departement Defensie en door het manklopende leiderschap onder Dedonder dat we in dit schuitje zijn beland.” Door het ontslag van voorzitter Tom Van Grieken te eisen zorgde de Waalse socialist Christophe Lacroix, een gewezen Waals minister van begroting, gisteren voor een nieuw dieptepunt in de gekkigheid en het verantwoordelijkheidsgebrek.

“Het enige ontslag dat nodig is, is niet dat van Van Grieken maar dat van Dedonder”

“Het is duidelijk dat de politieke verantwoordelijkheid van het gebeuren enkel en alleen bij de verantwoordelijke minister ligt, en dat is Ludivine Dedonder (PS) van Defensie”, vervolgt Ponthier. “Dedonder informeerde zich, in al haar nalatigheid en onkunde, nooit over de ‘potentieel gevaarlijke extremisten’ op de OCAD-lijsten, en daarnaast vond ze het ook niet nodig enige aandacht te besteden aan trauma’s die militairen op missies kunnen oplopen.”

Met het simpele argument dat Conings vroeger een lidkaart van Vlaams Belang heeft gehad, legde Dedonders partijgenoot Lacroix de politieke verantwoordelijkheid gisteren echter simpelweg bij voorzitter Van Grieken en eiste hij diens ontslag. “Dit soort stemmingmakerij is natuurlijk te gek voor woorden”, besluit Ponthier. “Op die manier houden we in dit land geen enkele partijvoorzitter meer over. En met het wangedrag van leden en oud-leden als norm kan men bij de PS wekelijks nieuwe voorzitterverkiezingen houden. Het is en blijft Dedonder die moet opstappen, de minister achter heel deze affaire.”