Seniorenforum Bruegel brengt een bezoek aan Chocolate Village

BEZOEK BELGIAN CHOCOLATE VILLAGE

Op “erfgoeddag”= 21.04.24, had het Seniorenforum Bruegel (= Ternat, Dilbeek, Asse, Liedekerke, Affligem) voor een bezoek verzamelen geblazen aan de poorten van het imposante gebouw van de ex-koekjes- en chocoladefabriek Victoria. De naam “Victoria” doet bij de senioren onmiddellijk een belletje rinkelen. Victoria was immers -samen met Côte d’Or, Jacques, Meurisse-, één  van de chocolademerken die ons als kind en jongere in de ban hielden. Niet alleen voor de chocolade overigens maar ook omwille van de mooie chromo’s die in elke chocoladereep te vinden waren en die dan in een mooi album konden aangebracht worden: “Europa in beeld”, “voetballers”, “Reinaert de Vos” e.a. De “Big Nuts” reep van Victoria werd naast de perrette van Meurisse en de bouchée van Côte d’Or een begrip. Victoria had op een ogenblik vestigingen in Frankrijk en Nederland en stelde +- 4 000 personen tewerk. Voor en na de eerste wereldoorlog waren er liefst een vijftigtal chocoladefabrieken in onze contreien actief. Wij zijn dan ook een chocoladeland en behoren tot de top van verbruikers en producenten. Chocolade vergezelt ons ons ganse leven: van bij de geboorte over Sinterklaas, Pasen, de Kerstperiode, verjaardagen en feesten. Chocolade wordt in onze patisserie en gastronomie aangewend. Chocolade wordt gebruikt om personen te bedanken en te huldigen maar ook om hen aan te zetten een prestatie te leveren. Onze pralines zijn internationaal niet te evenaren. Chocolatiers als Dominique Persoone, Pierre Marcolini en Herman Van Dender genieten wereldfaam. Victoria verdween in de jaren 70 en werd opgeslokt door voedselgiganten die de identiteit van het merk vernietigden.

Met enige nostalgie volgde de groep het interactief parcours in het museum dat de deelnemers heel wat wijzer maakte in de wereld van de chocolade.  Het telen van de cacaoboon en de landen waar dit gebeurt, de verwerking, de gunstige uitwerking van chocolade op ons gestel, de introductie van de chocolade in Europa, werden zeer begrijpelijk en soms met aanraakschermen voorgesteld. Overal ook foto’s, verpakkingen en bereidingen met chocolade. Merkwaardig was de tropische indoorserre waarin planten die met de cacaoboon te maken hebben, getoond worden. Hoogtepunt was het bezoek aan het “atelier” waar een “chocolademeester” de groep het procédé voor het maken van chocolade en pralines liet beleven. Proeven mocht ook.

Het bezoek werd afgesloten in het degustatiesalon waar ook een boetiek met de beste chocoladeproducten is gevestigd. Er werd onder SF vrienden nog gezellig nagepraat… Pikant detail: wij liepen in het degustatiesalon Ahmed Laaouej, burgemeester van Koekelberg en PS fractieleider in de Kamer tegen het lijf. De man die de Vlamingen “fascisten” noemt. Wij bleven beleefd…..

LM