Teken van leven CVI: gekleurd verleden

Vlaamse vrienden senioren,

is het de wind van hoop? Is het de gehechtheid aan ’t gezelschap? Is het dat gevoel van betrokkenheid? Of is het de zorg die we besteden aan de organisatie van onze activiteiten?

Feit is dat jullie werkelijk met velen reageren op onze aankondigingen. Over kleinkinderen zeggen we gemakkelijk: “ze groeien als kool”. Ook zo wij als verenigings-vereniging.

Het tweede bezoek aan het “Douanemuseum” van 26 maart is alweer volzet en we gaan dan ook een derde datum afspreken. Iedereen krijgt dus nog de gelegenheid om dit unieke museum, waar we kunnen rekenen op een voortreffelijke gids, met ons te bezoeken. Geduld zal beloond worden. Er is daar een mooie uitspraak over: “Geduld is geen vorm van passiviteit”. Past goed op ons als Vlaamsnationalisten, want hoe geduldig zijn wij wel niet? Mogelijks is dat de reden dat we zo braaf zijn.

Waarmee de brug naar onze eerstvolgende ontmoeting gelegd is: de ‘Amerikalezing’ van gewezen volksvertegenwoordiger Ignace Lowie, morgen in het VB-secretariaat, Amerikalei 98 te Antwerpen om 14.00 uur.

In ons salon kunnen we enkel nog staanplaatsen aanbieden, al zullen we dat wel op een of andere manier oplossen. Kom tijdig, de deuren gaan open om 13.30 uur.

Op 24 februari gaan we dan naar Brussel, naar ons nationaal congres “Senioren tellen mee”. De gelegenheid om zij die in andere provincies aan dezelfde kar trekken te ontmoeten.

Iets dat zich doorzet in de keuze aan sprekers: uit West-Vlaanderen Stefaan Sintobin (applaus), uit Limburg Leo Pieters en Erik Gilissen (applaus), uit Antwerpen Anke Van dermeersch en Wim Verheyden (staande ovatie) en tot slot zal onze nationale seniorenvoorzitster Hilde Delobel aan Tom Van Grieken (stormachtige ovatie, staande op de stoelen) de eer laten ons uit te nodigen op de receptie die deze namiddag zal afsluiten.

U kent onze afspraak voor Antwerpen: 11.30 uur aan de trap in het Centraal Station of in Berchem. De trein vertrekt om 11.40 op spoor 2, voor de laatkomers.

In Brussel: Vlaams Parlement, IJzerenkruisstraat 99. Deuren open om 13.00 uur.

Men zorgt zelf voor een treinticket (bv: Senior Ticket: € 8.30)

Opgelet: men moet zich ook individueel inschrijven en dat kan ENKEL via http://www.vlaamsbelang.org/senioren . Wij kunnen dat niet voor de groep.  

Die saamhorigheid gaan we zeker manifesteren op het Vlaams Nationaal Zangfeest, op zondag 10 maart om 14.30 uur in de Lotto-Arena.Er hebben al heel wat mensen via ons bestuurslid Mieke kaarten besteld, maar willen we ons ‘Vlaams Blok’ vullen dan mogen dat er nog veel meer zijn.

2024 is, zo voelen we dat toch aan, het jaar van “NU of nooit”. Op ‘t Zangfeest zullen de koppen geteld worden! Zeker nadat Bart Fierens, de voorzitter van het ANZ, vorig jaar zonder angst voor de eigen schaduw geen enkele toegeving aan België nog aanvaardbaar noemde. Waarmee het Zangfeest als een “onafhankelijkheidsfeest” op onze aanwezigheid moet kunnen rekenen.

Kaarten aan € 11.50 kunnen besteld worden bij onze ondervoorzitster Mieke De Bats op rekening BE55 4094 0267 6144  m.v.v. namen + Zangfeest.

Bezorging kaarten vooraf of aan de ingang van de Lotto-Arena op 10 maart.

De dinsdag daaraan voorafgaand, dinsdag 5 maart, gaan we wandelen in Borsbeek. Langs de Borsebeek, de Koude beek en de Fort-Loop. Tenminste als de paden dat toelaten want tijdens de verkenning was ’t letterlijk “aanmodderen”. 

We hebben alvast een even prachtige alternatieve omloop moesten de “Maartse buien” beken in rivieren veranderen. Degelijke wandelschoenen blijven ook dan absoluut noodzakelijk.

Vertrekken doen we om 14.00 uur aan de Sint-Jacobuskerk, De Robianostraat, centrum Borsbeek.  

Een volgende afspraak vraagt ook stevig schoeisel: onze daguitstap naar Tongeren op vrijdag 15 maart.

Voor wie met de trein komt is er volgende regeling: 09.00 uur: Centraal Station Antwerpen, 09.10 u.: Berchem, 09.20 u: Lier. Men zorgt zelf voor een treinticket (Senior Ticket: € 8.30)

Centraal verzamelpunt is het station van Tongeren om 11.00 uur.

Eerst koffie of thee met pistolet (1 = ham, 2 = kaas), vervolgens een wandeling via ’t begijnhof, waar oude kromliggende kasseien ’t stappen wat moeilijk maken, naar het beeld van Ambiorix. We gaan ook even door de OLV Basiliek met een bijzonder Mariabeeld dat op de topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap staat. 

U krijgt de tijd voor een vrij te kiezen middagmaal. Keuze te over.

Omtrent 14.00 uur bezoeken we in ’t Gallo-Romeins Museum de prachtige tentoonstelling: “ De oudheid in kleur”. Een tentoonstelling die vertrekt van de kleurloze beelden zoals we ze vandaag kennen (marmer, brons…) doch die oorspronkelijk uitbundig beschilderd waren. De tand des tijds… u weet wel.

Waarna we in ’t museumcafé trakteren met koffie en gebak. Als iedereen moe maar voldaan is gaan we terug naar ’t station en treinen we huiswaarts.

Uw bijdrage: € 12, voor bezitters van een Museumpas, € 20 p.p. voor alle anderen.

Inschrijven kan enkel door € 12 (of € 20) over te schrijven op rekening BE66 9734 2502 5843  van Seniorenforum regio Antwerpen m.v.v. namen, Tongeren + 1 of 2.

We kunnen ook meegeven dat de Museumpas kan aangeschaft worden aan de balie van het Gallo-Romeins Museum.

Deze pas geeft toegang tot steeds meer musea in Vlaanderen (inbegrepen onze hoofdstad Brussel) en Wallonië, waaronder in Antwerpen onze eigenste KMSKA waar u anders € 20 betaald.

Kleurrijk zal ook de ‘Amerikalezing’ van vrijdag 29 maart zijn in ons gekend salon aan de Amerikalei 98 te Antwerpen

Lutje en Dirk tonen fragmenten uit “straffe films”. Films die een straf verhaal hebben, waarin straffe actrices of acteurs acteren of films van een straffe regisseur die een verbluffend eindresultaat wist neer te zetten.

Maar ook straffe films omdat de kans bestaat dat deze in een nabije toekomst niet meer zullen vertoond worden, die gestraft worden door de inquisitie van verblinde deugmensen. De zaallichten gaan uit om 14.00 uur.

Vlaamse vrienden senioren,

graag tot spoedig ziens op een van onze activiteiten of elders,

Mieke, Yvonne, Patt, Marianne, Lutgarde, Lutje & Dirk

seniorenforumantwerpen@telenet.be

seniorenforum.antwerpen@vlaamsbelang.org

0495 827 607

Vrij 16 / 2 14.00 uAmerikalezing: ‘Brave Vlamingen?’Amerikalei 98, ANTWERPENvrijIgnace Lowie V O L Z E T ! 
Zat.24 / 2   13.30 uCongres: SENIOREN TELLEN MEEVlaams Parlement IJzerenkruisstraat 99 BRUSSEL  vrijOrganisatie: Seniorenforum Vlaanderen 
Dinsd 5 / 3 14.00 uDRIE BEKEN wandelingSint-Jacobskerk BORSBEEK€ 5Gids: Lutje 
Zon. 10 / 3 14.30 uVL. NATIONAAL ZANGFEESTLotto-Arena ANTWERPEN€ 11.50Via rekening Mieke 
Vrij 15  /3 11.00 uUITSTAP = EXPO Oudheid in kleurNMBS-Station TONGEREN€ 12  € 20Via rekening SF r  A’pen 
Dins.26 / 3 14.00 uGroepsbezoek DOUANEMUSEUMEllermanstraat 21 ANTWERPEN€ 8V O L Z E T ! 
Vrij  29 /3 14.00 uAmerikalezing: ‘STRAFFE FILMS’Amerikalei 98, ANTWERPENvrijSamenstelling: Lutje & Dirk 
Vrij 12 / 4   14.15 u Ind groepsbezoek: RIDDERS v. h. GULDEN VLIESHof van Busleyden De Merodestraat 65 MECHELEN€ 10   € 20  Info volgt! 
Dinsd 16 / 4   14.00 uurHEIDE  WANDELINGEN + 6 km – 3.5 kmDe Vroente Putsesteenweg 129 KALMTHOUT  € 5Onze gids: Michel Quaeyhagens 
Vrij 26 /4         14.00 uurAmerikalezing: “SUCCESSIE-RECHTEN”VB-secretariaat Amerikalei 98 ANTWERPEN  vrijANKE Van dermeersch 
      
23 / 2 20.00 uurEuropees Lijsttrekkersdebat met Tom VandendriesscheZaal De Basiliek Trooststraat 22, Edegem Organisatie: De Debatclub 
10 / 3 9 – 13 u uur53ste Traditionele ZwaarddansHandschoenmarkt AntwerpenvrijFolk in Vlaanderen 
17 / 3 12.30 uurEen late “Verloren Maandag”Huize Machteld, Gilliam 8, Grobbendonk€ 1.5 € 4VSF Kempen Grobbendonk