‘Vandenbroucke liet na tijdig vaccinatiespuiten te bestellen’
Met het vertrek van Maggie De Block (Open Vld) en de komst van Frank Vandenbroucke (Vooruit) als minister van Volksgezondheid zijn de blunders in de corona-aanpak helaas niet verdwenen. Dat kon Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) dinsdag vaststellen in de commissie Volksgezondheid, toen het onderwerp van de vaccinatiespuitjes werd aangesneden.
Omdat er nog geen officiële cijfers over het aantal toegediende vaccinaties door Sciensano worden vrijgegeven, en omdat de vaccinatiebarometer ook op zich laat wachten, moeten burgers het onderzoeksinitiatief in eigen handen nemen. Op covid-vaccinatie.be/nl kan opgevolgd w orden hoeveel vaccins ons land dagelijks toegeleverd krijgt, en hoeveel hiervan reeds werden toegediend. “Zo blijkt uit dit dashboard dat er vandaag 103.858 vaccins in voorraad zijn”, zegt Sneppe. “Vaccins die dus letterlijk in de vriezer liggen te wachten.”
“Door de nalatigheid van Vandenbroucke sterven elke dag mensen die door een beschikbaar vaccin gered konden worden”
“Waarom worden die niet gezet?”, vraagt Sneppe zich af. “De regering is reeds een week klaar met proefdraaien. Het is duidelijk dat er momenteel geen tekort aan vaccins is. Zou het zijn omdat er een tekort aan spuiten is?” In de commissie Volksgezondheid gaf minister Vandenbroucke toe dat de spuitjes‘eenflessenhals’zijn. “We weten ondertussen hoe we zijn taalgebruik moeten interpreteren: voorzichtig zijn, wil eigenlijk zeggen dat men incompetent is, een flessenhals wil zeggen dat er geen spuitjes van 1 ml beschikbaar zijn om in februari en de eerste helft van maart de vaccins te zetten.”
Het Vlaams Belang aanvaardt geen enkel excuus voor het gebrek aan spuitjes. Alexander Alonso, de directeur Benelux van het medtechbedrijf Becton Dickinson (BD), ’s werelds grootste fabrikant van vaccinspuiten, verklaarde op 26 november in De Tijd dat landen als Nederland, de Verenigde Staten en Canada tijdig in gang schoten en hun bestellingen al in de zomer plaatsten.
“Vandenbroucke zei in de commissie dat er 384.000 spuiten geleverd werden. Aangezien per patiënt twee spuiten nodig zijn, kunnen minder dan 200.000 mensen hiermee ingeënt worden. Het is wachten tot 15 maart op de volgende levering van drie miljoen spuiten, maar ook dat is veel te weinig. Dat is nog ruim twee maanden”, besluit Sneppe. “Een schande. De minister vertelde steeds dat er geen enkel probleem was toen onze partij haar bezorgdheid uitte. Ook deze regering heeft een slecht rapport, over de ganse lijn. Er is dus niets veranderd!”
Fré Pas
Persmedewerker Vlaams Belang