VBO-vraag om automatische loonindexering af te schaffen onbespreekbaar
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil de automatische loonindexering afschaffen. “Dit blijft voor ons onbespreekbaar”, zegt Kamerlid Hans Verreyt. “Om de koopkracht te behouden is de automatische loonindexering essentieel. Het VBO danst niet alleen naar het pijpen van de Vivaldi-partijen, maar ook naar die van de globalistische elite.”
De werkgeversorganisatie VBO heeft een wenslijst gepresenteerd met tien kernpunten voor de volgende regering. Hierin staan terecht onder meer een beter vergunningenbeleid en betaalbare energie. Daarnaast hamert zij ook op de loonkosten die binnen de perken moeten blijven. Volgens het VBO moet de politiek om de tien jaar ingrijpen met een indexsprong of een globaal plan omdat de loonhandicap met de buurlanden door de automatische indexering weer te snel oploopt. Op korte termijn wil het VBO de hervormde Wet van ‘96, die de loonstijgingen afstemt op de buurlanden, correct uitvoeren. Tegen 2030 willen de werkgevers de automatische indexering helemaal weg hebben en overstappen op een systeem van loononderhandelingen.
“VBO IS ER NIET VOOR DE HARDWERKENDE VLAMING”
“Aan de automatische loonindexering raken, blijft voor ons onbespreekbaar”, zegt Verreyt. “Die is niet alleen essentieel om de koopkracht te behouden, maar ook om de sociale vrede te bewaren. Dat de loonindex onze concurrentiekracht met onze buurlanden verstoort, is gewoon een mythe gecreëerd door organisaties die alsmaar goedkopere arbeidskrachten willen.”
Volgens het Vlaams Belang heeft de werkgeversorganisatie haar ware aard laten zien. “Het VBO heeft geen respect voor de democratie en behartigt de belangen van de hardwerkende Vlamingen allerminst”, aldus Verreyt. “Wij willen onze bedrijven steunen met een algemene verlaging van de loonlasten, maar niet ten koste van de werknemers. De organisatie danst echter niet alleen naar het pijpen van de Vivaldi-partijen, maar ook naar dat van de globalistische elite.”