Ver·zet (het; o)

Na WC’s, acteursprijzen en (vul in) wordt nu ook hét naslagwerk van de Nederlandse taal, de Dikke Van Dale, ‘genderneutraal’. Of zoals de uitgever het zelf noemt: ‘genderinclusief’. Vanaf 22 maart ligt de nieuwe editie in de schappen en daarin worden heel wat woorden die naar mensen verwijzen naast de klassieke m/v ook van een x voorzien. Volgens de uitgever is die wijziging noodzakelijk, aangezien een steeds grotere groep mensen zich in het dagelijkse taalgebruik zou bedienen van zogenaamde ‘genderinclusieve mogelijkheden’.

Met die uitspraak bewijst de uitgever dan wel zijn (óf haar? óf X?) wokeness, maar tegelijkertijd vooral het feit dat ze nog enkele verdiepingen hoger zijn geklommen in de al indrukwekkend hoge ivoren toren van de politieke correctheid. Want wie-o-wie kan nu met een uitgestreken gezicht beweren dat hij of zij dagelijks met mensen in contact komt die zich bedienen van genderneutraal taalgebruik? Op café? In de bedrijfskantine? In de kledingszaak? Ik heb er alvast het raden naar.

Laten we een kat een kat noemen: het is vooral het zoveelste staaltje van deconstructie, het einddoel van de linkse kerk. Na onder meer het traditionele gezin, onze identitaire homogeniteit, onze traditionele cultuur en tradities, moet nu ook onze taal eraan geloven. George Orwell schreef in zijn wereldberoemde roman 1984 al over ‘Newspeak’, dat het een taal is die gecreëerd en gecontroleerd wordt door de totalitaire staat om de vrijheid van meningsuiting en zelfs de gedachten te beknotten. Nu ook de Dikke Van Dale buigt voor het woke-extremisme, zijn we daar weer een stap dichter bij.

Wie er kranten en tijdschriften leest, wie televisie kijkt en wie nu ook een woordenboek openslaat, zou de indruk kunnen krijgen dat de slinger al zo ver is doorgeslagen dat het te laat zou zijn om nog iets te doen. Dat u alleen zou staan met de gedachte: misschien gaat dit allemaal te ver.

Niets is echter minder waar. Oude boegbeelden van links zoals een professor Marc Elchardus of een Dyab Abou Jahjah gaan op de rem staan. Internationaal gevierde auteurs zoals J.K. Rowling (Harry Potter) verheffen hun stem. En uiteraard zal in Vlaanderen het Vlaams Belang met uw steun als grootste partij deze waanzin een halt toe roepen.

Ik eindig graag met een citaat uit de Dikke Van Dale:

“ver·zet (het; o)
1 het zich verweren; (het bieden van) tegenstand.”

Tom Van Grieken