Vlaams Parlement: Chris Janssens blijft fractievoorzitter Vlaams Belang, Filip Brusselmans wordt eerste ondervoorzitter

De nieuwe Vlaams Belang-fractie in het Vlaams Parlement duidde vandaag Chris Janssens aan als fractievoorzitter en besliste ook wie het Vlaams Belang zal vertegenwoordigen in het vast bureau van het parlement en de senaat. Filip Brusselmans wordt de eerste ondervoorzitter van het Vlaams Parlement en wordt tevens ondervoorzitter van de fractie. Filip Dewinter en Guy D’haeseleer zullen ook deel uitmaken van het bureau. Dewinter zal na twee jaar wel worden opgevolgd door Immanuel De Reuse. “Daarmee heeft het Vlaams Belang gekozen voor een gezonde mix tussen ervaring en vernieuwing”, licht partijvoorzitter Tom Van Grieken, zelf ook Vlaams Parlementslid, de keuze toe.

De Vlaams Belang-fractie in het Vlaams Parlement heeft deze voormiddag op haar fractievergadering beslist wie haar fractievoorzitter wordt en wie haar vertegenwoordigers zullen zijn in het vast bureau van het Vlaams Parlement en in de Senaat. Het Vlaams Belang heeft conform zijn getalsterkte in het Vlaams Parlement recht op drie mandaten in het vast bureau van het Vlaams Parlement, namelijk de eerste ondervoorzitter en twee secretarissen. In de senaat zal het Vlaams Belang vertegenwoordigd zijn met zeven deelstaatsenatoren en een gecoöpteerde senator die nog op een later moment zal worden aangeduid.

De Vlaams Belang-fractie heeft vandaag unaniem Chris Janssens aangeduid om de fractie deze legislatuur verder te leiden. “De fractie kiest daarbij voor continuïteit, want Janssens is al twee legislaturen fractievoorzitter”, aldus Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “De manier waarop hij de fractie leidt kan rekenen op brede steun binnen de partij. Ook van de pers krijgt hij trouwens alom lovende kritieken.”

“FILIP BRUSSELMANS IS HET GEZICHT VAN DE VERJONGING BIJ HET VLAAMS BELANG” 

Filip Brusselmans wordt de eerste ondervoorzitter van het Vlaams Parlement. Hij wordt bovendien ook ondervoorzitter van de fractie. “Brusselmans is het gezicht van de verjonging bij het Vlaams Belang”, zegt Van Grieken. “Hij is eloquent en heeft de voorbije jaren bovendien hard gewerkt in het Vlaams Parlement.” De twee secretarissen voor het Vlaams Belang in het bureau zullen Filip Dewinter en Guy D’haeseleer zijn.

“Dewinter beschikt over ervaring in het bureau, aangezien hij de voorbije legislatuur de eerste ondervoorzitter was. De afspraak is wel dat Dewinter zijn mandaat in het bureau na twee jaar doorgeeft aan Immanuel De Reuse”, aldus Van Grieken. “Immanuel De Reuse is een harde werker in het Vlaams Parlement en een van de welzijnsspecialisten van het Vlaams Belang. Guy D’haeseleer is een van de stemmenkanonnen in Oost-Vlaanderen en beschikt tevens over veel ervaring.”

De Vlaams Belang-fractie duidde ook haar zeven gemeenschapssenatoren aan. Dat zijn de Vlaams Parlementsleden Klaas Slootmans, Yves Buysse, Anke Van dermeersch, Ilse Malfroot, Johan Deckmyn en Wim Verheyden en Brussels parlementslid Bob Debrabandere. Klaas Slootmans zal de fractievoorzitter worden van de Vlaams Belang-fractie in de senaat.