“Vlaanderen mag niet opdraaien voor vaccinatie in Wallonië en Brussel” (kostprijs vaccinatie pp. Wallonië 71,67 euro, in Vlaanderen 52,53 euro)
Volgens het Vlaams Belang mag Vlaanderen absoluut niet instaan voor de meerkost van een bijzonder dure vaccinatie in Wallonië en Brussel. “In de kunstmatige staat België is alles communautair geladen, en dat is zelfs zo wanneer het om de kostprijs van een vaccinatiecampagne gaat”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “Een rapport van de Inspectie Financiën laat onverklaarbaar grote verschillen in vaccinatiekostprijs zien tussen de regio’s. Maar het is niet aan Vlaanderen om voor Wallonië en Brussel de extra factuur te betalen.” Sneppe zal hierover minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ondervragen.
Uit het rapport van de Inspectie van Financiën blijkt dat een vaccinatie in een Waals vaccinatiecentrum 71,67 euro kost. In Vlaanderen is dat 52,53 euro. En in de Waalse rusthuizen kosten ze zelfs meer dan het dubbel: 22,42 euro tegenover 9,66 euro. “Eind 2020 was er een akkoord over een 80/20-verdeelsleutel voor de kostenverdeling van de vaccinatiecampagne, waarbij de federale overheid 80 procent van de kosten op zich zou nemen en de deelstaten onderling de overige 20 procent”, aldus Sneppe. “De Waalse en Brusselse regeringen hebben echter veel meer uitgegeven dan Vlaamse regering, waardoor de federale uitgaven zullen stijgen.”
“Een extra transfer in de gezondheidszorg creëren is niet nodig, die zijn voor Vlaanderen al meer dan hoog genoeg”
“Volgens de Financiële Inspectie zou men kunnen afwijken van de 80/20-verdeelsleutel, zodat Wallonië en Brussel relatief gezien meer zouden moeten betalen”, vervolgt Sneppe. “Het is natuurlijk niet meer dan eerlijk dat wie de meeste kosten maakt, het meest betaalt. Maar helaas voor Vlaanderen werkt dat in België nooit zo. En omdat geen enkele minister van Volksgezondheid enige reactie op het rapport van de Financiële Inspectie wenste te geven, zal ik volksgezondheidsminister Frank Vandenbroucke hier vragen over stellen.”
“Ik wil van de minister onder meer klaar en duidelijk een verklaring van de enorme prijsverschillen en daarnaast wil ik al even duidelijk een garantie dat Vlaanderen hiervoor niet zal moeten opdraaien”, besluit Sneppe. “Bovendien tonen de verschillen in vaccinatiekostprijs nog maar eens de noodzaak aan om de volledige gezondheidszorg te regionaliseren.”