Volgens arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) lijdt Wallonië aan de Hollandse ziekte (PALnws)

Volgens arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) lijdt Wallonië aan de Hollandse ziekte. Die diagnose stelde hij woensdag op Twitter, naar aanleiding van een nieuw rapport van Les Engagés. Daarin schetsen de Franstalige christendemocraten een somber beeld van de Waalse begroting.

De auteurs van het rapport noemen de begrotingssituatie in Wallonië “zorgwekkend”. “Als we zo verdergaan, zullen we de Vlamingen om hulp moeten smeken”, waarschuwt senator André Antoine.

“De Waalse putten zijn een schoolvoorbeeld van de Hollandse ziekte”, reageert arbeidseconoom Stijn Baert. Een land lijdt aan de Hollandse ziekte als de welvarendheid in een bepaalde sector nefaste gevolgen heeft voor andere sectoren in hetzelfde land. In de jaren 60 was dat het geval in Nederland. De verkoop van aardgas aan het buitenland groeide er explosief, waardoor de waarde van de gulden steeg en de export in andere sectoren afnam.

(Lees verder onder de tweet.)

Waalse putten zijn schoolvoorbeeld van Hollandse Ziekte (📖https://t.co/uwYhLwgrsw). Met dank aan de Vlaamse welvaart, kan Wallonië het zich permitteren om hervormingen die Waalse economie en arbeidsmarkt echt kunnen helpen niet door te voeren (📰https://t.co/Ue4IyrcYa4). https://t.co/mqLfT5WaNO

— Stijn Baert (@Stijn_Baert) May 18, 2022

Lage werkzaamheidsgraad

In een opiniestuk in De Standaard legde Baert vorige zomer uit waarom Wallonië zich dankzij de Vlaamse welvaart een werkzaamheidsgraad van amper 65 procent kan permitteren. “Mocht Wallonië een land op zichzelf zijn, het zou met deze werkzaamheidsgraden een serieuze stap terug moeten zetten qua welvaart en sociale ondersteuning. Ofwel: serieuze hervormingen moeten doorvoeren. (…) De welvarendheid van Vlaanderen staat de hervormingen in de weg die de Waalse economie en arbeidsmarkt nodig hebben”, aldus Baert.

Bron: PALnws: Arbeidseconoom Stijn Baert: “Waalse putten zijn schoolvoorbeeld van Hollandse ziekte” (palnws.be)