Antwerpse Vlaams Belang viert 40-jarig bestaan met tentoonstelling

Persconferentie: donderdag 4 maart 2020 – 11 uur Vlaams Belang- secretariaat Antwerpen

In 2021 is het precies 40 jaar geleden dat het Antwerpse Vlaams Belang boven de doopvont werd gehouden. Het eerste nationaal secretariaat was gevestigd in de Lange Altaarstraat waar tevens de Antwerpse afdeling van het Vlaams Blok werd opgericht. 40 jaar nadien wil het Vlaams Belang – ondanks de coronapandemie – de hoogtepunt en in de geschiedenis van het Vlaams Blok/Vlaams Belang belichten via een tentoonstelling. Deze tentoonstelling vindt plaats in het Antwerpse secretariaat in de Amerikalei 98 te Antwerpen en kan iedere vrijdag bezocht worden. Gezien de corona-omstandigheden kunnen enkel Vlaams Belang-leden de tentoonstelling bezoeken mits voorafgaande reservatie. Iedere vrijdag worden vanaf 14 uur iedere 15 minuten een nieuwe bubbel tot de tentoonstelling toegelaten.

Antwerpen was de bakermat van het Vlaams Blok. In 1978 werd het Vlaams Blok als een kieskartel tussen de Vlaams-nationale partijen VNP (Vlaams Nationale Partij van Karel Dillen) en VVP (Vlaamse Volkspartij van Lode Claes) opgericht. Na de verkiezingen van 1979, toen Karel Dillen alleen verkozen werd in het federaal parlement, werden VNP en VVP opgedoekt en werd de partij Vlaams Blok in Antwerpen gesticht. Twee jaar later (1981) werd de Antwerpse afdeling van het Vlaams Blok opgericht. Op 10 oktober 1982 nam het Vlaams Blok voor het eerst deel aan de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen en scoorde 2 gemeenteraadsleden. Op 13 december 1987 werden Gerolf Annemans en Filip Dewinter verkozen in het federaal parlement en Karel Dillen in de Senaat als enige parlementsleden van het Vlaams Blok verkozen vanuit de Antwerpse kieskring. Op 9 oktober 1988 kende het Vlaams Blok een grote doorbraak in Antwerpen toen het Vlaams Blok de derde partij van Antwerpen werd met 17,7% van de stemmen en 10 zetels in de Antwerpse gemeenteraad.

De geschiedenis van het Vlaams Blok/Vlaams Belang is nauw met Antwerpen verweven. Niet alleen behaalde het Vlaams Blok/Vlaams Belang hier zijn grootste successen (verkiezingsuitslagen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2000 en 2006 waarbij het Vlaams Belang telkens +/- 34% van de stemmen behaalde), maar tevens werd in Antwerpen de nieuwe partij Vlaams Belang in ‘zaal Horta’ in Antwerpen in 2005 opgericht. Zowat alle belangrijke congressen en manifestaties vonden in Antwerpen plaats. Het Vlaams Blok/Vlaams Belang drukte ook een politieke stempel op Antwerpen. Het Vlaams Blok/Vlaams Belang zette niet alleen het vreemdelingen-, asiel en islamiseringsprobleem op de politieke agenda, maar de partij was tevens verantwoordelijk voor het ontbloten van de VISA-crisis die ook de politieke cultuur in Antwerpen grondig heeft gewijzigd. En het feit dat het Vlaams Blok/Vlaams Belang is blijven hameren op de onveiligheid en de toenemende criminaliteit heeft gezorgd voor een grondige verandering van het stedelijke politie- en veiligheidsbeleid.

De strijd van het Vlaams Blok/Vlaams Belang tegen de socialistische hegemonie en tegen de rode dictatuur die meer dan 60 jaar Antwerpen in zijn greep heeft gehouden heeft uiteindelijk geleid tot het feit dat de socialisten in 2012 uit het stadshuis werden gezet. Het Vlaams Blok/Vlaams Belang was hiertoe de wegbereider die het vuile werk heeft gedaan en de overwinning van Bart De Wever heeft mogelijk gemaakt. Dat Bart De Wever de socialisten die hij met de steun van het Vlaams Belang langs de voordeur het stadhuis heeft uitgejaagd, in 2018 langs de achterdeur terug binnenhaalt, zorgt ervoor dat het Vlaams Belang ook vandaag en in de toekomst een belangrijke rol in de Antwerpse politiek zal en moet spelen. Dit alles wordt aan de hand van allerlei historische documenten, pamfletten, affiches, gadgets en ander didactisch materiaal in deze tentoonstelling belicht.

Donderdag aanstaande 4 maart vindt in het Antwerpse secretariaat van het Vlaams Belang aan de Amerikalei 98 te Antwerpen om 11 uur een persconferentie plaats
waar journalisten de kans krijgen om de tentoonstelling coronaproof te bezoeken. Filip Dewinter, voorzitter Vlaams Belang Antwerpen zal er samen met Sam Van Rooy, fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad en Anke Van dermeersch, ondervoorzitter Vlaams Belang Antwerpen, kort toelichting geven over het belang en de betekenis van 40 jaar Vlaams Blok/Vlaams Belang Antwerpen. Journalisten worden uitgenodigd om hun aanwezigheid te melden via 03/216.92.13 of info@vlaamsbelangantwerpen.org.

Luc Doms
Persverantwoordelijke Vlaams Belang Antwerpen