Bijna nergens in eurozone zo duur leven als in België (V Nieuws)

DoorJonas Naeyaert

Bijna nergens in de eurozone is het zo duur leven als in België. Dat blijkt uit info van Eurostat en De Tijd. Dat is opmerkelijk want vorige week trok minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) nog naar de pers om te vertellen hoe goed(koop) leven het wel niet is in België.

Sinds februari is de Belgische inflatie bijna de hoogste van de Eurozone. Terwijl het gemiddelde Europese inflatiecijfer in februari daalt, stijgt in België de inflatie. Vooral voeding – nochtans primair om te overleven – is duurder geworden.

Vlaams Belang wil lagere loonkosten en btw-lasten

“Maar zelfs als we de voedings- en energie prijzen buiten beschouwing laten en alleen naar de kerninflatie kijken, zien we dat die in België hoger is dan het gemiddelde van de eurozone”, stelt Van Lommel vast. “Onze koopkracht staat dus onder druk”, in tegenstelling tot wat Vandenbroucke vorige week verkondigde.

Het Vlaams Belang wil daarom de oorzaken van de inflatie aanpakken, via lagere btw-tarieven (op bijvoorbeeld groenten en fruit), loonkostvermindering en “via maatregelen op alle niveaus, zowel het Europese, het federale als het Vlaamse niveau”. Men kijkt ook naar de ECB en haar te los monetair beleid.

“Op federaal niveau moeten prijsverhogende belastingen zoals btw en accijnzen worden verlaagd en een minimumrente op spaargeld worden ingevoerd”, besluit Van Lommel. “Op het Vlaamse niveau willen we met een participatie in kerncentrales de energieprijzen kunnen beheersen.”