Cécile Jodogne (Défi, het vroegere FDF): “de hoge torengebouwen in Brussel zijn zo veilig dat ze niet kunnen branden

Brand in hoge gebouwen? Brussel beschikt niet eens over brandweerwagen met 50-meter ladder.

Uit cijfers die naar aanleiding van de enorme brand in een torengebouw in Londen werden gepubliceerd blijkt dat er in Brussel jaarlijks zo’n 600-650 branden en brandjes in flatgebouwen uitbreken.

In Brussel staan er heel wat woontorens van ettelijke tientallen meters hoog. Nochtans beschikt de Brusselse brandweer (DBDMH) in tegenstalling tot bijvoorbeeld haar Antwerpse collega’s niet over een ladderwagen / hoogtewerker van 50 meter hoog.

De DBDMH heeft slechts ladderwagens met een bereik van 25 meter, overeenkomstig de norm “hoog gebouw” opgenomen in de wetgeving tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand, daterende uit..1972. De DBDMH beschikt daarnaast ook over een uitschuifbare arm van 30 meter.

Toen Brussels Vlaams Belang fractievoorzitter Dominiek Lootens hierover in oktober van vorig jaar een vraag stelde aan bevoegd Staatssecretaris Jodogne stelde deze laatste dat een ladderwagen van 50 meter niet noodzakelijk is, want in Brussel zijn : “de minimumvereisten waaraan het ontwerp, de bouw en de inrichting van gebouwen moet beantwoorden zodanig ontworpen om het ontstaan, de ontwikkeling en de verspreiding van een brand te voorkomen, om de veiligheid van de personen te waarborgen en om de preventieve interventie van de brandweerdienst te vergemakkelijken.”

Kortom: de hoge torengebouwen in Brussel zijn zo veilig dat ze niet kunnen branden. Dat dacht men in Londen ongetwijfeld ook.

Gezien de recente gebeurtenissen in de Britse hoofdstad dringt het Vlaams Belang er bij de Brusselse regering echter opnieuw op aan om de aankoop van een brandweerwagen / hoogtewerker met een bereik van minstens 50 meter te overwegen. We kunnen enkel maar hopen dat Brussel deze wagen nooit zal nodig hebben.

%d bloggers liken dit: