De frieten van de EU

Vervelen doen ze zich nooit, de jongens en meisjes van de Europese Commissie in Brussel.  Onze grote – niet verkozen – excellenties zijn bezorgd over het gebruik van Acrylamide, een stof die ‘kan’ ontstaan als zetrijke voedingsmiddelen, zoals aardappelen en granen, worden verhit boven de 120° C. Dan spreken we over koffie, gefrituurde aardappelproducten, muesli, crackers en chips.

Onderzoeken zouden hebben aangetoond dat acrylamide schadelijk is voor dieren. Voor mensen ‘kan’ een hogere inname van die stof ‘mogelijk’ schadelijk zijn. Deze ‘schadelijke’ stof ontstaat door een reactie tussen suikers en proteïnen.

In mensentaal wil de Commissie dat we onze frietjes eerst in water pocheren, vooraleer we een eerste- en tweede bak aanvatten. Van chips, waarvoor dat onmogelijk lijkt, zwijgen ze in alle talen, of we moeten ons vergissen. Is Juncker, die er een zeer gezonde levensstijl op nahoudt, zich niet bewust van het gevaar van die krakende dingetjes?  Of is de ‘gezondheid’ van de medemens minder belangrijk dan de grote winsten van de chipsindustrie? De afzet van chips is in dit land enorm belangrijk, kijk maar naar de enorme keuze in de supermarkten.

Tegen het pocheren van frietjes – vele grote chefs doen het ook – hebben we principieel niets tegen, sommige minder geschikte aardappelsoorten komen daardoor zelfs beter tot hun recht, maar het vermanende vingertje van de EU kunnen we missen als kiespijn.

In het verleden werd de EU al teruggefloten toen ze van plan waren om de kookwijze van kreeften en schaaldieren aan banden te leggen en de restaurants wilden verbieden hun eigen fonds te maken.

Wat gaan ze binnenkort trachten te verbieden? Producten uit het UK (Brexit), reizen naar Hongarije en Polen?

De ‘vergrijsde’ generatie is groot (en oud) geworden met die ‘ongezonde’, ongepocheerde frietjes, vaak nog gebakken in ossenwit of paardenvet.

Natuurlijk, we begrijpen het wel, wanneer er zich geen andere maatschappelijke problemen manifesteren, dan moet men zich met zo’n belangrijke zaken bezighouden. Maar goed, het feestje gaat niet door, de frietjes blijven wat ze waren.

Laat ons met rust, dames en heren van de EU, we hebben er genoeg van….

Roeland Van Walleghem

 

%d bloggers liken dit: