Dode vogel brengt windturbines tot stilstand

In Zwijndrecht staan twee nieuwe windturbines al enkele maanden stil doordat een vogel tegen de wieken aanvloog. “Aangezien het om een beschermde diersoort gaat, mogen de windturbines van het Agentschap voor Natuur en Bos niet meer draaien tijdens het trekseizoen”, zegt Vlaams Parlementslid Sam van Rooy. “Dit voorval toont nog maar eens aan dat ‘groene’ energie slecht is voor ons leefmilieu en duur is, en dat het roekeloos was om kernenergie af te bouwen.”

De twee windturbines op de terreinen van DEME in Zwijndrecht werden in juni vorig jaar in gebruik genomen. Die moeten dienen om de ambitie van het baggerbedrijf waar te maken om klimaatneutraal te worden. De windturbines staan echter al vier maanden noodgedwongen stil. Kort na de ingebruikname kwam er een lepelaar om het leven nadat de vogel tegen de wieken was gevlogen. Omdat er in de buurt van de windturbines enkele natuurdomeinen liggen, waren er bij de vergunning een aantal beperkende voorwaarden opgelegd. Doordat de overleden vogel een beschermde diersoort is, zijn die voorwaarden in werking getreden en legde het Agentschap voor Natuur en Bos een aantal beperkingen op. De windturbines mogen daarom tijdens het trekseizoen niet meer overdag draaien.

“Windmolens draaien niet op wind, maar op subsidies. Ze worden veel te lichtzinnig overal neergepoot”

“Voor het bedrijf moet het wel enorm zuur zijn dat het zelf geen energie kan opwekken en nu noodgedwongen elektriciteit van het net moeten halen”, zegt van Rooy. “Zeker met de huidige uit de pan swingende energieprijzen, is dit ook financieel een enorme tegenvaller. Opnieuw is hiermee bevestigd dat zogenaamde ‘groene’ energie slecht is voor ons leefmilieu en vaak duur is.”

Volgens het Vlaams Belang legt het voorval met de dode vogel enkele pijnpunten van onze energievoorziening bloot. “Alle regeringen van de laatste twintig jaar hebben fanatiek ingezet op zogeheten hernieuwbare energie, kernenergie gedemoniseerd en de kernuitstap mee mogelijk gemaakt”, aldus van Rooy. “Hierbij was er onvoldoende aandacht voor constante, betrouwbare stroomvoorziening. Onze energieafhankelijkheid is steeds groter geworden. Het is ook niet de eerste keer dat een beschermde vogel het leven laat doordat men windturbines pal op een vogeltrekroute gebouwd heeft. Windmolens draaien niet op wind, maar op subsidies. Ze werken alleen als het waait en hebben qua grondstoffengebruik bij productie en onderhoud een zeer grote milieu-impact, de wieken zijn zelfs volledig niet-recycleerbaar. Windturbines hebben een zeer lage energiedichtheid, vervuilen het landschap en zijn soms ronduit gevaarlijk, zoals het incident met de lepelaarvogel aantoont.”