Drama in Wallonië: ‘Ik zie nu dat ze de waarheid proberen te verbergen en dat maakt me erg kwaad’ (ULiège professor Damien Ernst)

De burgemeester van Verviers, Muriel Targnion (ex-PS), wees maandagochtend al met een beschuldigende vinger naar de verantwoordelijken voor het waterbeheer in Wallonië: “als de overstromingen het ergst waren in de steden langs de Vesder, waaronder Verviers, Pepinster, Trooz en Chaudfontaine, dan komt dat omdat de beheerders van de stuwdam van Eupen, die het debiet van de rivier gedeeltelijk controleert, niet hebben geanticipeerd op de hevige (aangekondigde) regenval aan het einde van de week”.

Daarmee herhaalde ze de woorden van Damien Ernst, computeringenieur en professor aan de universiteit van Luik, die zondag op sociale netwerken niet aarzelde om de termen “kolossale fout” te gebruiken. In RTL Info (middagjournaal) van maandag herhaalde de professor die beschuldigingen.

“Het grootste deel van de verwoesting vond plaats in de Vesdervallei, langs de rivier. Zij zijn vooral te wijten aan het feit dat de stuwdam van Eupen midden in een crisis water heeft vrijgelaten, terwijl zij dat water had moeten tegenhouden. Er is een enorme fout gemaakt bij de inschatting, met de menselijke drama’s tot gevolg.

Het water had al op zaterdag of, ten laatste, maandag uit deze dam moeten worden gelaten, zodat er voldoende capaciteit zou zijn om het water op het hoogtepunt van de overstroming tegen te houden. Dit is niet gebeurd. Woensdag moest het water worden geloosd, waardoor deze “tsunami” ontstond die Verviers, Eupen, Dolhain en al die plaatsen langs de Vesder teisterde. Dit is echt een kolossale fout in termen van risicobeheer. De verantwoordelijkheden zijn immens. Je kunt hier niet van pech spreken,” zei de boze ingenieur.

“België was zaterdag al op de hoogte gebracht van het risico op zware overstromingen (zelfs de Britse krant Sunday Times waarschuwde daarvoor). Op zondag waren de voorspellingen al duidelijk: we zouden uitzonderlijke regenval krijgen. Het was toen noodzakelijk te beginnen met het ledigen van de stuwdam van Eupen om deze reservecapaciteit te behouden. De dam werd niet preventief leeggepompt. ‘Ik zie nu dat ze de waarheid proberen te verbergen en dat maakt me erg kwaad’. Daarom is de Vesdervallei veel meer getroffen. Je kunt niet weglopen voor je verantwoordelijkheden door te zeggen dat er een probleem was met het weerbericht. Het is niet waar, de voorspellingen waren er,” zei een bijzonder boze Damien Ernst.

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) registreerde een recordneerslag gedurende 48 uur in de provincie Luik, met meer dan 271 mm in Jalhay en 217 mm in Spa. “Het is uitzonderlijk”, zei weerman David Dehenauw vrijdag op Twitter. “Dit gebeurt statistisch gezien eens in de 200 jaar. Normaal zien we 100 mm in juli in deze regio’s,” voegde hij eraan toe.

Is hier sprake van onvrijwillige doodslag?

In Franstalig België werd Damien Ernst in 2018 tot Belg van het jaar verkozen. De professor is ook voorstander van kernenergie.

Bron: RTL

%d bloggers liken dit: