Eindelijk terug een échte IJzerwake!

 Op zondag 29 augustus is het zover: dan beleven we opnieuw een échte fysieke IJzerwake. Velen van ons hebben er naar uitgekeken: eindelijk terug gelijkgestemde trotse Vlamingen ontmoeten, en een signaal geven voor onze vrijheid! De IJzerwake wordt dit jaar volkomen coronaveilig georganiseerd: met mondmaskers, afstand houden, tafels voor het podium in plaats van rijen stoelen zodat de afstand gewaarborgd is, looprichtingen, geen grote gesloten tent maar een lage en open ‘shelter’, en zoveel mogelijk elektronisch bestellen van inkomtickets (kentekens) en picknickpakketten om wachtrijen te vermijden. Alles verloopt dus in volkomen veiligheid; er is geen enkele reden, om niet te komen! We zien u graag terug! Samen opkomen voor VRIJHEID VOOR VLAANDEREN De IJzerwake komt dit jaar op voor onze VRIJHEID.
Vrijheid was lange tijd een heel vanzelfsprekend iets. Vrij kunnen gaan en staan waar je wil. Samenkomen met wie je wil en wanneer je dat wil, vrij en vrank je mening kunnen zeggen en schrijven over van alles en nog wat. En toen kwam corona. Met vrijheidsbeperkingen die soms verder gingen dan wat gedurende de oorlogsjaren gold. Los van de vraag in hoeverre dat allemaal nodig was moeten we toch een paar lessen trekken uit dat gebeuren. Les 1: geen enkele vrijheid is definitief verworven. Onder het mom van “crisissituatie” is alles mogelijk. We moeten er waakzaam voor blijven.
Les 2: Wie ons voorhoudt dat Vlaamse onafhankelijkheid nu eenmaal alleen via een Belgische grondwetsherziening kan (en dus in de praktijk niet te realiseren valt) dwaalt. De coronacrisis leert dat de Belgische grondwet inderdaad opzij kan worden geschoven als er daartoe voldoende politieke wil is. Maar ook elders wordt onze vrijheid bedreigd. Ongrijpbare censoren achter internetgiganten die bepalen wat we wel en niet mogen denken. Die bepalen welke tradities er op de schop mogen en welke boeken of stripverhalen er wel of niet mogen gelezen worden. Het begint met de strijd tegen een vermeend racisme of de strijd tegen nepnieuws (fake news in het Nederengels). Daarmee zal het natuurlijk niet ophouden. Sommige Franstalige partijen dromen er al langer van om al wie de miljardentransfers naar Waalse bodemloze putten aanklaagt weg te zetten als een racist. Het “Weg met de voogden – zelfbestuur” van de Vlaamse frontsoldaten is daarom meer dan ooit actueel. Zelfbestuur betekent: los van België, maar ook los van alle betutteling. En dus is het passend om even stil te staan bij de strijd waar het allemaal begon. In de loopgraven van de IJzer werden de fundamenten gelegd voor de hedendaagse Vlaamse beweging. Dat mogen we nooit uit het oog verliezen. En dus komen we ook dit jaar bijeen te Steenstrate, bij het monument voor de gebroeders Van Raemdonck. Vrijheid voor Vlaanderen, vrijheid voor de Vlamingen: DAT is waar het om gaat. KOOP UW INKOMTICKET (KENTEKEN) VOORAF Om wachtrijen te vermijden vragen we iedereen om zijn inkomticket (kenteken) online te bestellen en te betalen via de webwinkel op onze webstek:https://ijzerwake.org/webwinkel/ Na bestelling en betaling wordt uw inkomticket (kenteken) naar u thuis per post opgestuurd. GEEN WARM ETEN: KOOP UW PICKNICKTAS VOORAF Om alles veilig te kunnen organiseren is er dit jaar geen warm eten te verkrijgen op de weide. Er worden wel picknickpakketten voorzien, die in een leuke tas te verkrijgen zijn voor slechts 10 euro. Om ook hier wachtrijen te vermijden zijn deze tassen met inhoud enkel te verkrijgen na bestelling en betaling online.https://ijzerwake.org/webwinkel/ Na betaling ontvangt u via epost een tegoedbon, die u zelf dient af te drukken en mee te brengen naar de IJzerwake. Die wordt dan ingewisseld voor een picknicktas met inhoud in de ‘picknickzone’, die zich onder een grote shelter bevindt op de plaats waar voorheen de grote tent stond.
Als gezinsvriendelijk evenement laat IJzerwake uiteraard toe dat u eigen eten en drank meebrengt.
VERVOER, INSCHRIJVEN VOOR DE BUSSEN
Naar de IJzerwake komen kan op vele manieren: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Wij voorzien deze keer ook bustransport van het treinstation Ieper om 9:30 uur naar de IJzerwake. Met de auto komen kan natuurlijk ook: een ruime gratis parking is voorzien. Maar je kan natuurlijk ook gezellig met andere Vlamingen met onze bussen meerijden. Met maar liefst 46 opstapplaatsen is er zeker eentje bij u in de buurt. Inschrijven voor het busvervoer vooraf is absoluut noodzakelijk. De uiterste inschrijvingsdatum is maandag 23 augustus. Die zal deze keer strikt nageleefd worden, dus te laat is te laat; schrijf u nu in! Online inschrijven voor de busDit gebeurt dit jaar via de webwinkel van onze webstek:https://ijzerwake.org/webwinkel/ Klik onder de tekst op de derde categorie: ‘Bustickets’.
Kies uit de bustickets de door u gekozen opstapplaats.
Vul vervolgens alle gegevens in die onze webwinkel u vraagt, plaats uw bestelling en verricht uw betaling. Uw busticket wordt u dan per email toegestuurd; u dient het af te drukken en mee te brengen naar de opstapplaats, als bewijs van betaling. Telefonisch inschrijven voor de bus
Alhoewel wij oproepen zoveel mogelijk online te bestellen, kan er ook ingeschreven worden via de permanentie voor de businschrijvingen :
Contactpersoon: Jos Wouters. Telefoonnummer: 03/334.63.55. (8 u. t.e.m. 20 u.) ofwel indien geen antwoord, op GSM-nummer: 0496/75.47.48. Gelieve dan mede te delen: Opstapplaats, naam, gemeente, e-mailadres (indien in bezit) en telefoonnummer. IJzerwake is vrijwilligerswerk, dus wij danken u om onze medewerkers hoffelijk te behandelen.
U kan niet inschrijven voor meerdere personen, zonder de gegevens van die personen mede te delen. U hebt dus ook van die andere mensen naam, gemeente, mailadres en telefoonnummer nodig. Wees ook zeker dat wie u inschrijft ook effectief zal meegaan: lege plaatsen kosten IJzerwake geld… Inschrijvingen zijn zoals gezegd mogelijk tot uiterlijk 23 augustus, datum die strikt zal nageleefd worden. Wacht dus niet, en schrijf NU in! Tot in Steenstraete! 
Het bestuur van IJzerwake   
 Steun IJzerwake op sociale media IJzerwake is ook terug te vinden op sociale media als FacebookYouTube of TwitterNodig alvast uw facebookvrienden uit! 
 IJzerwake vzwp/a Lieve Van Onckelen
Volkstraat 302000 Antwerpen
info@ijzerwake.org
%d bloggers liken dit: