Energiefactuur zal nog stijgen (V Nieuws)

Het massaal inzetten op zonne- en windenergie, gecombineerd met de kernuitstap, zal de energiefactuur van gezinnen en bedrijven nog meer de hoogte injagen. Dinsdag maakte de federale energieregulator CREG bekend dat de nettarieven met gemiddeld 77 procent zullen stijgen in de periode 2024-2027. “Onze kerncentrales sluiten en inzetten op geïmporteerde elektriciteit uit het buitenland zal ons nog erg zuur opbreken”, stellen Kamerleden Kurt Ravyts en Reccino van Lommel (Vlaams Belang) in een mededeling

De CREG kondigde dinsdag aan dat ze het aangepaste tariefvoorstel van netbeheerder Elia voor de periode 2024-2027 heeft goedgekeurd. 10 procent van de kosten konden nog verworpen worden door de regulator. Door het netinvesteringsplan van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), wordt een verhoging van de nettarieven wel aanvaard. Dit plan zal door de hoge inflatie en de hogere rente enorm veel kosten en zo de energiefactuur de hoogte in jagen.

Energiefactuur de hoogte in, energieproductie verwaarloosd

“In 2024 zullen de nettarieven via een ingreep van de CREG globaal genomen nog stabiel blijven”, licht Ravyts toe. “Maar vanaf 2025 is dus het alle remmen los richting energietransitie. Na 2027 zal het kostenbudget onvermijdelijk nog verder in de hoogte evolueren als gevolg van een deel van de kosten van het toekomstige energie-eiland, de geplande interconnectie met Denemarken, enzoverder.”

Het Vlaams Belang stelt vast dat de Belgische regering onze eigen energieproductie steeds meer uit handen wil geven. Door de kernuitstap zullen de komende tien jaar slechts twee kernreactoren in dienst blijven. “Voor het Vlaams Belang is het onaanvaardbaar dat zo compleet onverantwoord omgesprongen wordt met een strategische sector als energie”, voegt Van Lommel toe. “Door massaal in te zetten op energie uit het buitenland brengen we niet alleen onze bevoorradingszekerheid, maar ook de betaalbaarheid van energie in gevaar.”

%d bloggers liken dit: