Kafka lust Charente-meloenen

Wat als de Charente-meloen zijn naam zou verliezen? Over lengtes, vormen en gewichten van producten, zijn het meestal de slimme koppen van de EU die beslissen. Maar over het lot van de meloen uit de Charente-regio gaan de Verenigde Naties zich buigen. Begrijpelijk, gezien er geen andere problemen zijn. Er zijn immers geen oorlogen, pandemieën of energieproblemen. Iedereen heeft het goed, want van armoede en gebrek aan koopkracht is er immers geen sprake.  

Wat heeft die meloen dan wel misdaan?

Voor de liefhebbers van deze meloen is het nieuws moeilijk te verkroppen: “Het is jammer omdat we de verwijzing naar het regionale product kwijtraken”; “Het is iets dat in principe van hier komt”, zegt een teler.

Dit zou echter niet echt het geval zijn, want oorspronkelijk zou de vrucht uit Italië (15de eeuw !) komen. De naam geeft niet de oorsprong aan, maar de variëteit. Slechts 3% van de meloenen uit de Charente wordt in het departement geproduceerd.

Geschiedenis

De meloen, die oorspronkelijk uit Afrika komt, werd reeds vijf eeuwen vóór onze jaartelling door de Egyptenaren verbouwd. Hij was kleiner en minder zoet dan de meloen die wij vandaag kennen en werd gegeten als groente, vaak gekruid met peper en azijn. Het was Karel VIII die het aan het eind van de 15e eeuw in Frankrijk introduceerde. Teruggekeerd uit de Italiaanse oorlogen, bracht hij deze ‘groente’ mee, ontdekt in Cantalupo, toen eigendom van de pausen. Aanvankelijk werd hij “cantaloupe melon” genoemd, maar later werd hij ingevoerd in Charente, waar hij zijn naam kreeg.

Hoe verrassend het ook mag lijken, over de toekomst van de meloen zal worden beslist aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, op meer dan 5.000 km van de Charente. Het zijn inderdaad de Verenigde Naties die zullen moeten beslissen. Alle landen die Charente-meloenen produceren, moeten het eens worden over een nieuwe naam voor dit soort variëteit”, zegt Jérôme Jaussaran, vice-voorzitter van de interprofessionele vereniging voor meloenen (AIM). “Naar mijn mening kan het drie of vier jaar duren. Ik denk dat het proces erg lang zal duren. Het valt nog te bezien wat de nieuwe naam van de Charente-meloen zal zijn.

Wat is het volgende? De Brusselse spruitjes? Want, zouden er 3% van alle spruitjes in Brussel geproduceerd worden?

Als we nu eens allemaal meloenen uit Cavaillon zouden eten! Zou het probleem daarmee van de baan zijn. Of komt die ook van elders?

RVW