Klimaatzaak is bedreiging voor democratie en welvaart

Het hof van beroep in Brussel verplicht de overheid om sneller werk te maken van een grotere vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Het Vlaams Belang reageert verbolgen op de uitspraak. “Het zou voor iedereen duidelijk moeten zijn dat hier alweer een grens wordt overschreden: de rechter bepaalt de wetten niet”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Dit is een bedreiging voor de democratie en onze welvaart.”

De uitspraak van de Brusselse rechter zou voor de Belgische staat, het Vlaams Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelden. Concreet zouden zij de uitstoot van broeikasgassen moeten verlagen met 55 procent tegen 2030. De uitspraak is een gevolg van de rechtzaak die Klimaatzaak vzw aanspande tegen de overheid negen jaar geleden. Volgens hen schendt het klimaatbeleid de mensenrechten. In 2021 gaf een rechter de vzw al eens gelijk, maar legde ze de overheid geen strengere doelstellingen op. Daarom ging Klimaatzaak in beroep. 

“DEZE UITSPRAAK GEEFT EEN VRIJGELEIDE AAN EXTREME PARTIJEN ZOALS GROEN OM DURE KLIMAATREGELS DOOR TE DRUKKEN TEGEN DE WIL VAN DE BEVOLKING IN”

Het Vlaams Belang reageert verbolgen op de uitspraak van het Brusselse hof van beroep. “Een rechter moet niet bepalen hoe het beleid eruit moet zijn omdat een wereldvreemde vzw zich ergert”, zegt Van Grieken. “Het is het parlement dat wetten stemt en het beleid bepaalt, niet activistische rechters. Waarom hebben we nog een wetgevende macht als de rechter vanaf nu gaat bepalen hoe het beleid eruit moet zien?” 

Volgens het Vlaams Belang dreigt de uitspraak de overheid ook te verplichten om nog meer klimaatmaatregelen te nemen die de welvaart van burgers bedreigen. “De regeringen in dit land leggen vandaag al allerlei verplichtingen op in naam van het klimaat”, zegt Van Grieken. “Deze uitspraak geeft een vrijgeleide aan extreme partijen zoals Groen om dure klimaatregels door te drukken tegen de wil van de bevolking in. Dat is een bedreiging voor onze welvaart en zal het leven alleen maar duurder maken.”

Foto: https://nl.freepik.com/