Problemen met busvervoer buitengewoon onderwijs symptomatisch voor verkeerde prioriteiten Vlaamse regering

Vandaag zit nog steeds zes procent van de kinderen in het buitengewoon onderwijs langer dan anderhalf uur op de bus om naar school te raken. De impact op het mentaal welzijn van de kinderen is navenant. “Dit is een regelrechte schande”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Kinderen die het meeste zorg nodig hebben, worden aan hun lot overgelaten. We kaarten het probleem al jaren aan, maar het is blijkbaar absoluut geen prioriteit voor deze Vlaamse regering.”

Nog steeds zijn er problemen met het busvervoer van het buitengewoon onderwijs. Vandaag verscheen nogmaals een schrijnende getuigenis in de media. Nand (12) is een jongen met een autismespectrumstoornis die sinds de herfstvakantie plots 103 minuten op de bus moet zitten om op school te raken. De ouders van Nand proberen hem zoveel mogelijk zelf naar school te brengen of een beroep te doen op familie, maar dat lukt niet altijd. Sinds de herfstvakantie moet Nand plots op een grotere bus en daardoor is hij maar liefst 46 minuten langer onderweg is. 

“HET KAN VOOR HET VLAAMS BELANG NIET DAT ER MILJOEN WORDEN GEÏNVESTEERD IN DE ELEKTRIFICATIE VAN DE BUSSEN VAN DE LIJN, MAAR DAT ER AMPER BUDGET VRIJ KAN WORDEN GEMAAKT OM DIT PROBLEEM EINDELIJK WEG TE WERKEN”

“Het kan voor het Vlaams Belang niet dat er miljoen worden geïnvesteerd in de elektrificatie van de bussen van De Lijn, maar dat er amper budget vrij kan worden gemaakt om dit probleem eindelijk weg te werken”, aldus Verheyden. “Het Vlaams Belang waarschuwde er twee jaar geleden al voor dat het budget ruim onvoldoende was. Het gaat hier om kinderen die aangepaste zorg nodig hebben. Zij worden gewoon aan hun lot overgelaten en dat mogen we als samenleving niet aanvaarden.” 

Verheyden kondigt aan dat hij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) aan de tand zal voelen over de kwestie. “Ik heb het al vaak gezegd: de prioriteiten van deze regering zitten compleet verkeerd”, aldus nog Verheyden. “Ik verwacht van de minister inspanningen om deze situatie voor eens en altijd recht te zetten. Geen enkel kind mag tussen de mazen van het net slippen en het slachtoffer worden van de onwil van de Vlaamse regering om dit probleem serieus te nemen.”

Foto: https://nl.freepik.com/