Levenskwaliteit: hoe goed of slecht scoort ons land?

Er zijn 26 landen waar de levenskwaliteit voor ouderen hoger ligt dan in België. Dat blijkt toch uit de Global AgeWatch Index van de mensenrechtenorganisatie HelpAge International, waarin ons land pas op de 27ste plaats uitkomt op 96 onderzochte landen. Noorwegen scoort het best, maar ook het immer onrustige Israël (18) scoort beter dan België.

Oud worden is volgens de studie het aangenaamst in Noorwegen, gevolgd door Zweden en Zwitserland

Het klassement om het sociaal en economisch welzijn van ouderen in kaart te brengen, werd opgesteld op basis van vier categorieën van gegevens die HelpAge International bij verschillende bronnen haalde. Data rond inkomenszekerheid, gezondheidszorg, werkgelegenheid en omgevingsfactoren werden in rekening gebracht.

België scoort vrij goed in de omgevingsfactoren: 89 procent van de 50-plussers kan bijvoorbeeld rekenen op naasten als ze in de problemen zitten, 55 procent voelt zich ’s nachts veilig alleen op straat in zijn buurt en 63 procent is tevreden over het openbaar vervoer. En ook voor indicatoren rond gezondheidszorg scoort ons land relatief goed, zij het iets minder dan het regionale gemiddelde.

In vergelijking met de buurlanden doet België het echter slecht in de categorie inkomenszekerheid

Pensioensysteem

In vergelijking met de buurlanden doet België het echter slecht in de categorie inkomenszekerheid. De dekking van het pensioensysteem is lager dan gemiddeld en ook op de indicatoren rond armoede en relatieve welvaart blinkt België allerminst uit. De lage werkgelegenheidgraad onder ouderen zorgt dat België in de categorie “capability” pas als 58ste uit de bus komt. Maar 39,5 procent van de bevolking tussen 55 en 64 jaar is aan het werk.

België 27ste
Oud worden is volgens de studie het aangenaamst in Noorwegen, gevolgd door Zweden en Zwitserland. Onze buurlanden Duitsland (5), Nederland (6), het Verenigd Koninkrijk (10), Frankrijk (16) en Luxemburg (19) scoren beter dan België. Ook enkele Zuid-Amerikaanse landen scoren beter, zoals Chili (22) en Uruguay (23). België staat op plaats 27 tussen Costa Rica en Georgië. In Afghanistan, Mozambique, de Westelijke Jordaanoever en Gaza zijn senioren er het slechtst aan toe.

Bron: Het Laatste Nieuws